VİYANA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah El-Bedri, OPEC'in üretim seviyesini günlük 30 milyon varilde korumaya karar verdiklerini söyledi.

OPEC üyesi 12 ülkenin petrol bakanları, düşen petrol fiyatlarını görüşmek üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya geldi. Yaklaşık 5 saat süren toplatıdan sonra petrol üretiminin mevcut düzeyinde devam etmesi kararı alındı. Buna göre günlük 30 milyon varil üretim yapan OPEC üyeleri, mevcut üretimlerine devam edecek.

OPEC Genel Sekreteri Abdullah El-Bedri, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, petrol piyasasına ilişkin arz-talep yönlü verileri ele aldıklarını söyledi. Geçen aydan beri düşen petrol fiyatlarının endişeye yol açtığını hatırlatan El-Bedri, üyelerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemeyecek fiyat istikrarından yana olduğunu ve bütün üreticilerin düzgün gelir elde etmelerine izin verdiklerini söyledi.

Piyasa dengelerinin sağlanması için OPEC'in üretim seviyesini günlük 30 milyon varilde korumaya karar verdiklerini kaydeden El-Bedri, üye ülkelerin petrol piyasasında meydana gelecek olumsuzluklara karşı cevap vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Dünya ekonomisiyle ilgili gelecekteki gelişmelerle ilgili risk ve belirsizliklere karşı koymak için anlaştıklarını ifade eden El-Bedri, petrol piyasasındaki arz ve talep gelişmelerini yakından izleyeceklerini aktardı.

Toplantı sonrasında gazetecilerin soruların yanıtlayan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, petrol üretiminde kesinti olmayacağını ve bu konuda üyeler arasında birlik olduğunu söyledi.

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene ise kararın ortak alındığını belirterek, mevcut üretimin korunması kararından dolayı kızgın olmadıklarını söyledi.