ANKARA - Macaristan'ın Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Andras Aradszki, Türkiye ve Macaristan'ın enerji sektöründe stratejik partner olduğunu belirterek, "Macaristan, nükleer endüstrisindeki 30 yıllık deneyimini Türkiye'nin önümüzdeki on yıllık dönemde kurmayı planladığı nükleer enerji santralleri için paylaşmaya hazır" dedi. 

Türkiye-Macaristan ilişkilerinin enerji boyutunu AA muhabirine değerlendiren Aradszki, Macaristan için doğalgaz kaynak çeşitliliğinin ve güvenliğinin önemli olduğunu ve bu yüzden Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

TANAP'ı, Hazar bölgesini ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak "çığır açan bir proje" olarak nitelendiren Aradszki, şöyle konuştu:

"TANAP'a ek olarak önemsediğimiz bir diğer alan da ara bağlantı boru hatları. Macaristan'ın mevcut gaz depolama kapasitesi, eksik olan ara bağlantı boru hatları tamamlandığında, Türkiye'nin gaz tedarik kapasitesini büyük ölçüde garanti altına alabilecek yapıya sahip. Biz, Türkiye'nin enerji sektörünün Macar şirketlerin de katılımıyla gelişmesini destekliyoruz, özellikle elektrik sektöründe tecrübe ve bilgi birikimimizi paylaşarak Türkiye ile stratejik partner olabiliriz."

Macaristan ve Türkiye'nin nükleer enerji alanında bu yıl mutabakat anlaşması imzaladığını anımsatan Aradszki, "Nükleer enerjinin Türkiye-Macaristan işbirliğinde önemli yeri bulunuyor. Macaristan, nükleer endüstrisindeki 30 yıllık deneyimini Türkiye'nin önümüzdeki on yıllık dönemde kurmayı planladığı nükleer enerji santralleri için paylaşmaya hazır. İmzaladığımız mutabakat anlaşması da iki ülkenin enerji endüstrisinde sağlanacak eğitim, araştırma ve gelişim alanları için somut bir temel oluşturuyor" diye konuştu. 

- Ukrayna'ya bile gaz tedarik edebiliriz

Aradszki, Macaristan'ın coğrafi konumu itibarıyla güvenli ve sürekli gaz tedariğinin bağlantı boru hatlarıyla yapıldığına dikkati çekerek, "Birçok komşu ülkemizde ara bağlantımız olmasına rağmen, Rusya dışı kaynaklardan gaz almak oldukça kısıtlı ve bu ara bağlantı hatlarının iki yönlü olması gerekiyor. Sadece Ukrayna ile iki yönlü hattımız var, Avusturya, Sırbistan, Romanya ve Hırvatistan ile olan bağlantılarımız ise tek yönlü" ifadelerini kullandı.

Macaristan'ın yüksek basınçlı doğalgaz iletim sistemi ve yer altı gaz depolama olanakları ile bölgede bir dağıtım merkezi rolü üstlendiğini vurgulayan Aradszki, "Mevcut doğalgaz altyapımız ulusal zenginliğimizi oluşturuyor. Bugünlerde Slovakya ile de büyük bir bağlantı boru hattımız test aşamasında. Bu hat da tamamlandığında Macaristan, Ukrayna'ya bile gaz sağlayabilecek önemli bir merkez haline gelebilir" dedi.

Macar Bakan, Türkiye-Yunanistan sınırından Makedonya ve Sırbistan'a geçecek alternatif bir hat için talep olduğunu belirterek, "Transit yollar üzerindeki farklı boru hattı seçenekleri rekabeti de arttırır ve müşteriler için daha uygun fiyatlı gaz tedariği sağlanabilir" şeklinde konuştu.

Aradszki, Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini ve Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin enerjideki aktif rolünü dikkate alarak bu süreci hızlandıracağına inandığını kaydetti.