TRABLUS - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile Libya Başbakanlık Binası'nda görüştü. Çağlayan ile Zeydan, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Libya'nın Türk müteahhitlik sektörünün dünyaya açılan ilk kapısı olduğunu dile getiren Çağlayan, ''Sayın Başbakan ile müteahhitlerin hak edişleri ve savaş sırasındaki zarar ve ziyanlarının tazmini konusunu konuştuk. Bakanlarla yapacağımız görüşmelerde bu konuya farklı şekil kazandırmaya çalışacağız'' diye konuştu.


Türk iş dünyası ve Libya iş dünyasının sadece müteahhitlik sektöründe değil, ticaret ve sanayide de üçüncü ülkelerde işbirliği yapacağını belirten Çağlayan, ''Başbakan'ın inşallah haftaya Türkiye'ye yapacakları ziyaret çok büyük önem arz ediyor. İki Başbakan Türkiye ve Libya'nın geleceği ile ilgili tüm dünyaya çok önemli mesajlar verecek'' dedi.

Biraz sabır

Libya Başbakanı Zeydan da Türk müteahhitlerinin alacakları konusunda, ''Türk şirketlerinin alacaklarına ilişkin anlayışla karşılamalarını istedim'' dedi.


Türk müteahhitlerinin alacaklarının karşılanmasına ilişkin bir takvim olup olmamasının sorulması üzerine, Zeydan, şöyle konuştu:
''Bir takvim şu anda yok. Bu konunun daha üzerinde durulmadı ve çalışma yapılmadı. Ancak yardımcıların sayın Bakan ile görüşmeler yapacak. Verdiğimiz vaatler ne ise onları yerine getireceğiz. Çok zor bir dönemdeyiz. Hem ülke içi hem ülke dışında ödeyeceğimiz çok fazla hak ediş var. Ancak hükümetimizin öncelikli olarak önem verdiği konu ülkenin yeniden imar edilmesi. Türk müteahhitlerini de bu kategori içinde ele alacağız. Bu konu ve diğer ülkelere vaatlerle ilgili bir denge kurmaya çalışıyoruz. Projelerini tamamlayabilmeleri için şirketleri destekleyeceğiz. Libya olarak Türkiye'yi gelecek vaat eden bir partner olarak görüyoruz. Türkiye'nin de bunu çok iyi bir şekilde değerlendirmesini istiyoruz. Biraz sabır gerekiyor. Biz neyi vadettiysek, onu yerine getireceğiz.''