Türkiye'de üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre, sebzelerde yüzde 2,2, meyvelerde yüzde 6,3 artış, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde ise yüzde 0,3 düşüş olacağı tahmin edildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2016 yılına ilişkin Bitkisel Üretim 2. Tahmini verilerine göre, geçen yıla göre sebze ve meyve üretiminde artış, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretiminde ise azalış bekleniyor.

Üretim miktarının, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 0,3 azalış, meyvelerde yüzde 6,3, sebzelerde yüzde 2,2 artış göstereceği tahmin ediliyor. Üretim miktarlarının bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 64,9 milyon ton, sebzelerde 30,2 milyon ton ve meyvelerde 18,9 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2016'da geçen yıla göre yüzde 8,7 azalarak yaklaşık 35,3 milyon ton, buğday üretiminin yüzde 8,8 azalarak 20,6 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 16,3 azalarak 6,7 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 9,1 azalarak 300 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 10 azalarak 225 bin ton olması bekleniyor.

Yemeklik baklanın yüzde 1,1 artarak 6,3 bin ton, nohutun yüzde 2,2 azalarak 450 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 0,2 azalarak 4,8 milyon ton olacağı hesaplanıyor.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 2,5 artış göstererek 165 bin tona çıkması öngörülüyor, tütün üretiminin yüzde 3 artarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 19,5 artarak yaklaşık 19,2 milyon ton olacağı tahmininde bulunuluyor.

Sebze üretiminde artış

Sebze ürünleri üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 2,2 artışla yaklaşık 30,2 milyon ton olacağı öngörülüyor. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 7,7, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,4 artış olacağı hesaplanıyor.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden kuru soğanda yüzde 11,5, kavunda yüzde 7,5, patlıcanda yüzde 5,8, salçalık biberde yüzde 9 artış, taze soğanda yüzde 2, kültür mantarında yüzde 10,4, bamyada yüzde 3,3 azalış olacağı tahmin ediliyor.

Meyve üretiminde yüzde 6,3 artış

Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2016'da geçen yıla göre yüzde 6,3 artarak 18,9 milyon ton olacağı öngörülüyor. Geçen yıla göre elmada yüzde 13,7, şeftalide yüzde 4,8, kirazda yüzde 11,9, kayısıda yüzde 7,4 artış, greyfurtta ise yüzde 1,7 düşüş bekleniyor.

Mandalinanın yüzde 12,4 artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 35 azalacağı tahmin edilirken, üzüm üretiminde yüzde 9,6 artış, Trabzon hurmasında ise yüzde 0,3 azalış olacağı öngörüldü.