İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK), 24 Kasım 2015 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 1,55 yükseldi ve yıllık enflasyon 0,37 puan azalarak yüzde 7,58 olduğu anımsatıldı.

Para Politikası Kurulu, enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiği, ancak birikimli döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirmesinde bulundu.

"İç talebin büyümeye katkı vermesi bekleniyor"

Harcama tarafına ilişkin veriler, üçüncü çeyrekte yılın ilk yarısına kıyasla daha ılımlı bir talep görünümüne işaret ediyor. Üçüncü çeyrekte tüketim malları üretimi ve ithalatı geriledi. Perakende satış hacim endeksi dönemlik bazda yavaşlama eğilimi sergilerken, gıda dışı perakende satışlar üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre daraldı. Yatırım malları ithalatı ikinci çeyrekteki güçlü dönemlik artışın ardından, üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre düşüş kaydetti. İnşaat yatırımlarına dair göstergelerden mineral maddeler üretimi ve ithalatı ile inşaat istihdamı, inşaat yatırımlarında durağan bir seyre işaret ediyor. Üçüncü çeyrekte iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermesi bekleniyor.

Yılın ikinci yarısında iç talebin daha ılımlı seyrettiği, dış talebin büyümeye katkısının ise arttığı değerlendiriliyor. Avrupa ekonomisindeki toparlanma dış talebi pozitif yönde etkilerken, jeopolitik gelişmeler dış talebe ilişkin aşağı yönlü risk oluşturuyor. Öte yandan, yurt içi belirsizliklerin azalmasıyla artan tüketici güveni ile yatırım ve istihdam beklentilerinin önümüzdeki dönemde iç talebin toparlanmasına katkı vermesi bekleniyor. Bu görünüm altında, toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde destek vermeye devam edeceği değerlendiriliyor.