GİRESUN

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"nde, özellikle kamuoyuna aktarıldığı, yansıtıldığı, kamuoyunun beklentiye sokulduğu çerçevede hiçbir şey göremediklerini söyledi.

Canikli, "Ne dediği belli değil. Bir tane şehir kurulacakmış, mega şehir. Bu şehir ne işe yarayacak, nerede kurulacak, neyi sağlayacak? Yeni hangi yatırımın artırılmasını, hangi yöntemle sağlayacak? Belli değil" diye konuştu.

Söz konusu projeyle yılda yaklaşık 100 bin ilave istihdam yaratılmasının amaçlandığını dile getiren Canikli, Hükümetlerinin geçen yıl 1 milyon 400 bin yeni istihdam imkanı ortaya çıkardığını vurguladı. Canikli, "Mega proje dediği projenin ortaya çıkaracağı istihdam rakamı bizim bir yılda ortaya çıkarttığımız istihdam potansiyelimizin 14'te birine bedel. Bu kadar içler acısı" diye konuştu.

Canikli, 20 yılda sadece 2 milyon 200 bin istihdam kapasitesi oluşturacak bir projenin mega değil cüce bir proje olduğunu ifade ederek, "Cücelerin cücesi bir projedir. Buna mega proje demek içler acısı bir yaklaşımdır" ifadesini kullandı.

HDP binalarına saldırı

Bakan Canikli, seçim dönemlerinde provokatif amaçlı organizasyonlar yapıldığını belirterek, "Türkiye'de bu konuda çok benzer örneklerle karşı karşıya kaldık. Bir olayın sonucundan en çok kim fayda sağlıyorsa muhtemelen o olayın sorumlusu odur. Bu genel olarak doğru bir kuraldır. Bu olay meydana geldiğinde de herkesin aklına bu ihtimal geldi zaten. HDP'nin kendisini mağdur gösterme amacıyla barajın altındaki kamuoyu desteğini baraj üzerine çıkartmak için başvurabileceği yönünde kanaatler vardı. Nitekim haklı çıktık. Tamamen kamuoyunu aldatmaya yönelik, yani 'bize saldırılıyor, bize sahip çıkın' mesajı vermek için tam bir aldatmaca, oyun, proje" dedi.

HDP'nin bu yönteme sık sık başvurduğunu ifade eden Canikli, şunları söyledi:

"Çıkarsın, vatandaşa meramını anlatırsın, projeni ortaya koyarsın, vatandaş seni beğenirse gereken desteği verir ve barajı aşarsın ama bunun dışında vatandaşın tehdit edilmesinden tutun da vatandaşın inancına hakaret etmek de dahil olmak üzere, en son yine kendi binalarına kendi saldırması provokasyonu da dahil olmak üzere her türlü yöntemi HDP kullanıyor."