İSTANBUL

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi dünyanın en büyük hazır giyim üreticilerinden olan Türkiye'nin giyim alışkanlıklarını değiştirerek, tahminlerin çok ötesinde 2 milyar dolar gibi bir tasarruf yapılabileceğini söyledi.

Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemini enerjinin oluşturduğuna dikkati çekerek ''20 milyar dolara yaklaşan Türkiye'nin doğalgazithalatının yaklaşık 6 milyar doları ısınma amaçlı tüketiliyor. Kış aylarında kazak gibi kalın ürünler giyerek elde edilecek 2 derecelik ısı değişimi ile Türkiye'nin bütçesinden 2 milyar doların buharlaşmasını engellemiş olacağız. Böylece hem aile hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalarının mümkün olabileceğini anlatacağız. Her ay ısınmaya yüzlerce lira ödeyen vatandaşlarımız daha çok kazak giyerek kış mevsiminin kabusu olan doğalgaz faturalarını düşürebilirler. Böylece hem kendileri hem ülkemiz kazanır'' dedi.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'de doğalgaz ve merkezi ısıtma sistemlerinin yaygın kullanımı sonrasında insanların ısınmak için evlerinde kışlık giysiler giymek yerine ısıtıcılarının derecelerini yükselttiklerini belirterek, ''Yaptığımız araştırmalarda ülkemizde tüketilen doğalgazın yüzde 35'inin binalarda kullanıldığını tespit ettik. Yine binalarda kullanılan doğalgazın yüzde 85'ini ısınmak için harcıyoruz. Kazak giyip, binalarda ısınma amaçlı kullanılan kalorifer ve kombilerin derecesini 1 derece düşürerek yüzde 10; 2 derece düşürerek yüzde 20 oranında enerjiden tasarruf elde etmek mümkün'' diye konuştu.