KAYSERİ - Kayserili iş adamı Halis Turgut'un, 8 yıl önce iddia üzerine kurduğu Türkiye'nin ilk özel vagon fabrikasında ürettiği bojiler (en az iki dingil üzerine oturtulmuş tekerlek sistemi), Avrupa'daki demiryollarında dönüyor. 

Railtur Vagon Endüstrisi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmalarının 2007 yılında amatör bir hevesle kurulduğu söyledi. 

Türkiye'de bu alanda kurulan ilk özel şirket olduklarına dikkati çeken Turgut, şöyle konuştu:

"Akaryakıt firmamız için Ukrayna'daki bir şirketten 38 bin dolara vagon almıştık. 2 yıl sonra yeniden ihtiyaç olunca vagonun fiyatını 75 bin dolara yükselttiler. Bu fiyata vagonu alamayacağımızı, gerekirse kendimizin üreteceğini söyledim. Firmanın genel müdürü üretemeyeceğimiz savundu. Orada takım elbisesine ve İstanbul'da boğazda yemeğine iddiaya girdik. Sonuçta Kayseri'ye döndük ve organize sanayi bölgesinde ilk fabrikamızı kurduk. Şu an yaklaşık 500 vagon siparişimiz var. Onun dışında yurt dışına boji üretiyoruz. Bojilerden firmamıza ait 8 tip var. Bunlardan son geliştirdiğimiz K tipi boji, Avrupa'da sadece 3 firma tarafından üretiliyor. Avrupa devleri arasında yer almak da bir Türk olarak bize gurur veriyor."

Turgut, halen 2 tipte vagon ürettiklerini, projesi tamamlanan üçüncü vagon tipinin üretimine de gelecek yıl başlayacaklarını belirterek, üzerinde çalıştıkları yeni vagon projesinin tamamlanması halinde de ürün çeşidini 4'e çıkaracaklarını anlattı. 

Yüzde 100 yerli ürün ihracı 

Ürünlerini birçok Avrupa ülkesine ihraç ettiklerine dikkati çeken Turgut, "Ürünlerimiz Osmanlı'dan bu tarafa kendi markası, kendi dizaynı ve kendi imalatıyla yüzde 100 yerli olan ve kendi tekerlekleri üzerinde yürüyen araçlar sınıfında ilk ihracattır. Avrupa'nın bütün demiryollarında yürüyen bojilerimiz var. Eğer kapasitemizi artırabilirsek, ürün miktarını artırmakta ya da çeşitlendirmekte de sorun yaşamayız. Almanya, Polonya, İsviçre, Fransa, Avusturya'ya ürün sattık, satıyoruz. Bu konuda sıkıntımız yok. Şu an kapasitemizin yüzde 15-20'sini ihraç ediyoruz. Bu da yaklaşık 6-7 milyon avro eder" ifadelerini kullandı.