ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haber Türk Televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Doların son 1 yıl içinde endeks olarak yüzde 22 civarında değer kazandığını kaydeden Şimşek, "Dolar, dünyada bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Türk Lirası, nispeten, özellikle de son 1 haftada, biraz daha baskı altında. Onu görmemiz lazım. Türkiye benzeri ülkelere baktığımız zaman, oralarda da çok farklı bir resim görmüyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

Kur meselelerinin mayınlı alanlar olduğunu vurgulayarak, zamanlama ve seviye itibarıyla öngörülerde bulunmanın çok zor olduğunu kaydeden Şimşek, kur meselesinde kısa vadeli öngörülerin neredeyse imkansız olduğunun altını çizdi. 

Kamu tasarrufu ve mali disiplin

Türkiye'nin kamu tasarrufları alanında önemli bir başarı kaydettiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Vatandaş algısı bu değil. Vatandaş, 'şu, şu araba aldı, şu kadar para' diye bakıyor. Geçen sene bütün Türkiye'de kamunun kullandığı taşıtların bakımı, onarımı, yakıtı, satın alması, kira giderleri bütçenin sadece binde 7'si. Eskişehir Yolu'nda muazzam lüks kiralardan bahsediliyor. Yurt kiralarını hariç tutun, devletin bütün kiralara ödediği para 350 milyon lira, bütçenin binde 1'i dahi değil ama vatandaşta 'israf var' algısı oluşturuluyor. Hangi çerçeveden bakarsanız bakın, kamu dengelerinde çok dramatik bir iyileşme yaşandı.

Kamunun tasarruflarını koruyacağız. Mali disiplinden geri adım atmayacağız. Türkiye'de bir cari açık sorunu varken, ikiz açık sorununu kaldıramayız, buna izin vermeyeceğiz. Cari açık sarı ışıktır, o büyük bütçe açığı ile birleşirse kırmızı ışığa döner."