İSTANBUL

İstanbul'da küçük ve orta ölçekli yatırımcılar arsa bulamazken, büyük yatırımcılar da bu konuda zorluk çekiyor. Sektör temsilcileri yatırımcıların arsa için Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli, Yalova, Çanakkale gibi şehirleri tercih ettiğini belirtiyor.

İstanbul'un farklı noktalarında yapımına başlanan büyük projeler ve konut ihtiyacının sürekli artması şehirde boş arsa bırakmadı. Sektör temsilcileri, bu konudaki görüşlerini Anadolu Ajansı muhabirleriyle paylaştı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İstanbul'da sorunsuz arsa kesinlikle yok" dedi. Küçük-büyük tüm arsa yatırımcılarının İstanbul'da arsa bulamadığını vurgulayan Ağaoğlu,  "İstanbul'da problemsiz arsa olmadığı için de insanlar ellerindeki arsayı mümkün olduğu kadar değerlendirmeye çalışıyor. Makul bir fiyatlı, problemsiz bir arsa bulmak mümkün değil" diye konuştu. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da İstanbul'da arsa sorununun son 5 yıldır olduğunu belirterek, "İstanbul'un taşı, toprağı altın' olan özdeyişimiz artık günümüzdeki arsa sorununu tam olarak ortaya koyuyor" dedi.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, İstanbul'da bütün yatırımcıların arsa bulmada sıkıntı çektiğini belirterek, "5-6 yıldır biz bunu görüyorduk. Biz yıllar önceki öngörülerimizin haklı olduğunu görebiliyoruz şu an" dedi.

Yıldırım, Trakya'ya yönelik ulaşım, raylı sistem, liman projelerinin bölgenin değerini daha da artırdığını kaydederek, Tekirdağ'dan Yalova'ya deniz taşımacılığı, hızı tren gibi projelerin fazlasıyla dikkati çektiğini vurguladı.

"Son yıllarda Tekirdağ'a ilgi katlanarak artıyor"

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Fatih Karatepe de il ve ilçe bazında arsaların hızla değer kazanmaya devam ettiğini söyledi.

Özellikle son yıllarda Çerkezköy, Kapaklı ve Saray bölgesine İstanbul'dan gelen yatırımcıların ilgi gösterdiğini ifade eden Karatepe, bu konuda arsa almak veya yatırım yapma konusunda bilgi almak için bölgeye gelenlerin sayısının katlanarak arttığını aktardı.

Karatepe, "5 yıl önce 25 bin liraya alınan bir arsa şu anda 100 bin lira. Yani 5 yılda yüzde 300 artmış fiyatlar. Ama bölgede bina yapılabilecek bir arsayı halen 100 bin lira civarında bir tutara almak mümkün" diye konuştu.