ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran'ın, ambargolar kalktıktan sonra dünya ekonomisine tam anlamıyla, bütün kurumları ve kurallarıyla entegre olmasıyla "bir fırsatlar ülkesi" haline geleceğini söyledi.

Zeybekci ile İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, beraberlerindeki heyetlerle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Bakan Zeybekci burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki uzun yıllara dayanan köklü ilişkilere değindi. 

Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelere işaret eden Zeybekci, bunları yeterli görmediklerini ve ülkeler arasında bütün sınırların kalktığı, tam serbestleşmeyi hedeflediklerini vurguladı.

İki ülke arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten Zeybekci, "Bu anlaşmadan sonra her yıl en az 15 ürünü bu anlaşmaya ilave edelim dedik. Yıl sonunda en az onbeşer, toplam 30 ürün ilave edilmiş olacak. Olabilirse bunu yirmibeşer yapmak... Asıl hedef ise tümüyle serbest ticaret anlaşması gerçekleştirmek" diye konuştu.

Yeni dönem İran için inşallah son derece iyi bir dönem olacak. İran, ambargolar kalktıktan sonra dünya ekonomisine tam anlamıyla, bütün kurumları ve kurallarıyla entegre olduktan sonra bir fırsatlar ülkesi haline gelecek. Dünyanın en zor coğrafyalarında, Afrika'nın ortalarından çöllere, Rusya steplerine kadar, Balkanlar'dan Asya Pasifik'e kadar hatta Amerika ve Güney Amerika'ya kadar dünyanın her yerinde yatırım yapan firmaların İran'ı böyle görmelerini istiyoruz. Olması gereken ortak kültür coğrafyamızda İranlı ve Türk firmalarının işbirliği yapması. İran'da ve Türkiye'de çok iş yapalım ama ortak şekilde üçüncü ülkelerde de iş yapalım."

Türk şirketlerine davet

Muhammed Rıza Nimetzade konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin yalnızca tarihi olmadığını aynı zamanda stratejik nitelik taşıdığını söyledi.

Türkiye ile bazı açılımlar gerçekleştirilse de bunların çok sınırlı kaldığına değinen Nimetzade, Türkiye-İran ilişkilerinin yaptırımlardan dolayı istenen seviyede geliştirilemediğini belirtti.

Nimetzade, uzun ve zor görüşmelerden sonra ortaya çıkan "kazan kazan anlaşmasının" yalnızca İran ya da 5+1 ülkeleri için değil, aynı zamanda diğer ülkeler ve Türkiye için de faydalı olacağını vurguladı.

Bu gelişmenin ardında dünyanın pek çok ülkesinden İran'a gelen şirket sayısında artış olduğunu anlatan Nimetzade, "Bütün bu şirket ve ülkeler uzun vadeli ilişkiler için ilgi gösteriyorlar. Böyle bir ortamda, zor zamanlarda elinden geldiğince bizim yanımızda yer alan bir ülke çok daha büyük bir önceliğe sahip olacaktır. Türk devletine ve şirketlerine yaptırım zamanındaki işbirlikleri için teşekkür ediyorum" dedi.

Türk şirketlerini İran'a davet eden Nimetzade, "Uygun bulduğunuz alanlarda sizinle görüşmeye hazırız. İstediğiniz taraflar varsa çok iyi, yoksa da ortak projelerde buluşabiliriz. Sizinle ortak olmak isteyen İranlı şirketler için yardımcı olabiliriz. Böylece yeni bir dönemi başlatabiliriz" diye konuştu.

Yalnızca kısa vadeli mal satışıyla yetinilmemesi ve uzun vadeli yatırımlara imza atılması gerektiğini vurgulayan Nimetzade, enerji, altyapı, ulaştırma, turizm, sanayi gibi alanlarda bu yönde adımlar atılabileceğine işaret etti.