WASHINGTON - Dünyanın teknoloji devlerinden Apple, temmuz-eylül çeyreğinde 42,12 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı.

Apple'dan yapılan açıklamaya göre, şirket 2014 mali yılının son çeyreğinde 42,12 milyar dolar gelir ve 8,3 milyar dolar kar elde etti. 

Şirketin bu çeyrekteki gelirine yönelik beklenti yaklaşık 40 milyar dolardı. Apple'ın 42,12 milyar dolarla beklentilerin üzerine çıkan geliri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,2 oranında artışa işaret ederken, bunda kısa süre önce piyasaya sürülen iPhone 6 modellerinin büyük etkisi olduğu belirtildi.

Apple'ın 19 Eylül'de satışa sunduğu iPhone 6 ve iPhone 6 Plus modelleri 3 günde yaklaşık 10 milyon adet satılarak rekor kırmıştı. Şirketin, temmuz-eylül döneminde sattığı toplam iPhone sayısı ise 39,3 milyona ulaşarak, geçen senenin aynı döneminde kaydedilen 33,8 milyonluk satış rakamını geride bıraktı.

İPhone'lardan elde edilen gelirin 23,7 milyar dolarla toplam gelirin yarısından fazlasını oluşturduğu kaydedildi. İPhone satışlarının toplam gelire katkısının 21,5 milyar dolar olması bekleniyordu.

Apple'ın Finansal Direktörü (CFO) Luca Maestri, beklentileri aşan 4. çeyrek gelirine ilişkin olarak, "Çok çok iyi bir çeyrek geçirdik" açıklamasını yaptı. 

Apple'ın Mac marka bilgisayarlar satışları da geçen yıla göre yüzde 21 artarak, 5,5 milyon adete yükseldi. Dünyanın en büyük 5 bilgisayar satıcısından biri olan Apple'ın bilgisayar satışları bu rakamla son 3 yılın en yüksek artışını kaydetti.

Öte yandan, iPad tablet satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 azaldı. Maestri, iPad satışlarının bu hafta piyasaya sürülecek yeni modellerle artmasını beklediklerini dile getirdi. Raporda, son yıllarda düşme eğilimini sürdüren iPod satışlarına dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Apple, ayrıca ekim-aralık çeyreğine yönelik gelir beklentilerini de açıkladı. Şirket, yılın son 3 aylık döneminde 63,5 ila 66,5 milyar dolar arasında gelir bekliyor.