İSTANBUL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna'ya 1,7 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasını onayladı.

IMF'den yapılan açıklamada, Ukrayna'nın borçlarının genişletilmesine ilişkin Uzatılmış Fon Kolaylığı (EFF) anlaşması kapsamında ilk gözden geçirmenin tamamlandığı bildirildi.

Söz konusu gözden geçirmenin tamamlanması sonucunda yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ödemenin onaylandığı aktarılan açıklamada, bu rakamla birlikte ülkenin toplam ödeme miktarının 6,68 milyar dolara yükseleceği kaydedildi.

IMF, 11 Mart 2015'te Ukrayna hükümetinin ekonomik programını desteklemek amacıyla 17,5 milyar dolarlık EFF anlaşması yapmıştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IMF Birinci Başkan Yardımcısı ve Başkan Vekili David Lipton, Ukrayna ekonomisinin hala kırılgan olduğunu belirterek, ancak gelişmeye ilişkin umut verici sinyaller bulunduğunu ifade etti.

Lipton, Ukrayna'da son aylarda döviz kurunun istikrar kazandığını, yerel para birimi cinsinden perakende satış mevduatının ise yükseldiğine işaret ederek, ekonomik yavaşlamanın da hızının azaldığına dikkati çekti.

Devam eden ihtiyatlı politikalar ve reformların, ekonominin kritik noktayı atlatmasına, büyümenin gelecek dönemde kaldığı yerden devam etmesine yardımcı olacağını aktaran Lipton, "IMF'nin EFF kapsamında finansal anlaşmayı onaylamasından itibaren, yetkililer ekonomik programlarını uygulamaya geçirmek için hızlı bir başlangıç yaptı. Bu ivme sürdürülebilir olmalı. Çünkü, Ukrayna'nın, geçmişteki ekonomik dengesizlikleri gidermek için yapısal ve kurumsal reformlara ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Lipton, sıkı para politikasının korunması ve resmi döviz rezervlerinin güçlendirilmesinin, dış istikrarın sağlamlaştırılması ile enflasyon beklentilerinin tutturulmasında kritik önem taşıyacağını vurguladı.

Bankacılık sistemine güvenin geri kazanılmasının da ekonomik toparlanma için kilit nitelikte olduğunu dile getiren Lipton, şunları kaydetti:

"Yetkililer, kamu finansmanının güçlenmesi ve risklerin azaltılması için mali disipline devam etmenin bir gereklilik olduğunun farkında. Yetkililer ve kreditörler, bir sonraki gözden geçirme programı öncesinde bir anlaşmaya varmak için çabalarını sürdürmeli. Özel kreditörlerle görüşmelerin aksaması ve Ukrayna'nın borç alamayacağını belirlemesi durumunda Fon, ödenmemiş borçlara kredi verme politikasıyla uyumlu olarak Ukrayna'ya borç vermeye devam edebilir."