ADANA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada bazı ülkelerin 100. kuruluş yılı için hedefler belirlediğini veya büyük eserler ortaya koyduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin de bu kapsamda 2 trilyon dolarlık yurtiçi gayri safi milli hasıla ve 500 milyar dolar ihracat hedefi belirlediğini vurguladı.

Büyükekşi, ihracatın artması için yüksek katma değerli ürünler, bunun için de inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka kavramlarına ağırlık verilmesini gerektiğini belirterek, TİM'in bu amaçla 22 sektörde tasarım yarışması, 8 sektörde Ar-Ge yarışması yaptığını aktardı.

AB'nin, Türkiye'nin ihracatı için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Büyükekşi, "İhracat yaptığımız ilk 5 ülke içinde 4'ü AB üyesi. İlk 30 ülke içinde 13 ülke AB üyesi. Geçtiğimiz yıllarda buraya ihracatımız yüzde 55'lerden yüzde 39'lara geriledi. Bu açığı Ortadoğu, Afrika, Rusya, Ukrayna ile giderdik. Şu anda problemler var ama bunlar geçecek" dedi.

Büyükekşi, AB Merkez Bankası'nın parasal genişlemeden sonra gelecek aylarda büyüme beklentilerinin hız kazanmasıyla AB genelinde Türkiye'nin ihracatının daha iyi olacağına inandığını, bu rüzgarın devam etmesi halinde Türkiye'ye önemli fırsatlar doğacağını dile getirdi.

Dolar bazında ihracat düşüş gösterse de AB'nin son 2 ayda ithalatları avro bazında yüzde 5 düşerken AB'ye yapılan ihracatın avro bazında yüzde 7,5 arttığına işaret eden Büyükekşi, "İlk ve ikinci çeyrek şu anda ihracat açısından biraz sorunlu geçiyor. Pariteden dolayı ihracatımız düşüyor. İnşallah üçüncü çeyrekten itibaren ihracatımızda bir toparlanma olacak" diye konuştu.

İstihdam paketi 

Büyükekşi, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması beklenen istihdam paketinin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'de, dünyadaki en katı çalışma kuralları uygulandığını savunan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Onun için esnek istihdam son derece önemli. Özellikle kıdem tazminatı son derece önemli. Burada esnek çalışmanın, Türkiye'de işsizliğin azaltılmasına da önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Yeni iş alımlarının önü şu anda tıkalı. Yeni çıkacak istihdam paketi, işe alımları daha kolaylaştırır, kıdem tazminatına çözüm getirirse işsizliğin önlenmesine büyük fayda sağlar diye düşünüyoruz."