BURSA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin Merkez Bankasından "faizler düşürülsün" talebini desteklediklerini belirterek, 2015 yılında petrol fiyatlarının 50 dolar civarına düşmesiyle emtia fiyatlarının da azalacağını, bu durumundan önemli bir oranda etkilenecek enflasyonun da aşağı doğru gideceğini öngördüklerini söyledi.

Faizlerin düşmesiyle yatırım ve üretim maliyetlerinin rekabet hale gelebileceğinin altını çizen Büyükekşi, şu anda dolar-avro paritesi nedeniyle ihracatçıların zor günler yaşadığını bildirdi.

Büyükekşi, Yunanistan seçimlerinin hemen ardından dolar-avro paritesinin 1,10'a kadar gerilediğini anımsatarak, "Faizlerin bir an önce düşürülüp hem üretimde rekabet gücünün sürdürülür hale gelmesi hem de yatırımda maliyetlerin azaltılması şart. Faizlerin önemli bir miktarda aşağıya düşüp bizim rekabetimiz adına katkı sağlamasını dört gözle bekliyoruz" diye konuştu. 

2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi

Türkiye'nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefini TİM olarak benimsediklerini belirten Büyükekşi, bunun gerçekleşmesi için stratejik pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. 

Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, önce "otomotiv sektörü 75 milyar dolar, tekstil sektörü 20 milyar dolar, hazır giyim sektörü 52 milyar dolar" gibi sektörel bazda hedefler belirlediklerini, bunun için de hangi ülkeye ne kadar ihracat yapılabileceğini planladıklarını, bir sonraki adım olarak da her şehir için bir ihracat hedefini ortaya koyduklarını anlattı.

Bundan sonraki süreçte belirlenen hedefleri firma bazına indirgeyeceklerinin altını çizen Büyükekşi, firmalara "ne yapması, kendisine nasıl bir hedef koyması lazım" gibi konularda destek olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Örneğin ne kadar ihracat yapıyor, 1 milyon dolar olabilir, 5 milyon, 10 milyon 100 milyon dolar olabilir ama 2023 hedefleri nedir? Bunu belirlemesini istiyoruz. Diyoruz ki; 'arkadaşlar toplayın danışma, yönetim kurulunuzu kendinize 2023 için hedefler koyun.' İşte 'bugün 10 milyon yapıyorum, 2023'te 30 milyon dolar yapacağım, 50 yapacağım. Bugün 100 yapıyorum 2023'te 300 yapacağım.' Bunlar için oluşması gereken neler var. Örneğin, sermayeden, insan kaynaklarından tutun, hangi ülkelere satacak. Teknolojiden tutun, kapasite artırımına kadar. Modernizasyon mu gerekiyor? Yoksa yeni teknolojiyle yeni yatırımlar mı yapmak gerekiyor? Kredi olanakları neler, ne kadar yatırıma ve paraya ihtiyaç var? Onların hepsini ortak bir akılla, her firmanın kendi içerisinde değerlendirip yapmasını talep ediyoruz."