İSTANBUL 

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, 2000’li yılların ortasında Türkiye enerji piyasasında başlayan liberalleşme sürecinde, yatırımcıların yönelimlerinin özellikle emtia piyasalarındaki gelişmelere paralel değiştiğini söyledi.

Dildar Edin, fizibilitesi iyi olan HES projelerinin ise çoğunun yapıldığını ancak HES’lere olan çevresel tepkiler nedeniyle talebin ciddi şekilde azaldığını, son birkaç yılda yatırımcıların ilgisinin Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) özelleştirmelerine ve yenilenebilir enerji projelerine doğru kaydığını ifade etti.

Edin, 2014 yılında  özellikle mevzuatta meydana gelen gelişmelerden sonra büyük küçük tüm yatırımcılardan 1 megavat altı lisanssız projelere ciddi bir talep olduğunu söyledi.

"Enerji piyasasının liberalleşmesine katkıda bulunduk" 

Sağladıkları desteğin büyük bölümünü elektrik üretim projelerinin oluşturduğunu belirten Dildar Edin, "Elektrik enerjisi arzının sürdürülebilir büyüme için önemini göz önünde bulundurarak, 100’ün üzerinde elektrik üretim projesine, herhangi bir hazine garantisi olmadan 7 milyar doların üzerinde finansman aktarıp, sektöre önemli düzeyde katkıda bulunduk. Finansman sağladığımız projelerin toplam kurulu gücü 13 bin 500 megavat seviyesinde. Buna ek olarak, 26 elektrik ve doğalgaz dağıtım projesine sağladığımız 2 milyar doların üzerinde finansman desteğiyle, Türkiye enerji piyasasının liberalleşmesine katkıda bulunduk" ifadelerini kullandı.

Edin, Türkiye'nin enerjisinin yüzde 70’ini özel kuruluşların ürettiği, devletten maddi desteğe ihtiyacı olmadan kendi ayakları üzerinde durabilen, son derece dinamik bir enerji sektörüne sahip olduğunu söyledi.

Edin, yatırımcıların ilgisinin yüksek olacağı HES portföyünün de bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.