ANKARA

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda AA'nın "Enerji" temalı standını ziyaret etti.

Daha sonra etkinlik kapsamında düzenlenen "Elektrik ve Doğalgaz Piyasası Kanunlarının Değerlendirilmesi" başlıklı oturumun moderatörlüğünü gerçekleştiren Öztürk, AA'nın kısa süre önce stratejik bir proje olan Enerji Haberleri Terminali'ni başlattığını, bu projenin çok uzun vadeli bir projeksiyonun ürünü olduğunu söyledi. Türkiye'de İngilizce enerji haberleri yayınlayan tek kurumun AA olduğunu vurgulayan Öztürk, AA Haber Akademisi'nde 30'a yakın iyi derecede İngilizce bilen öğrencinin 3 ay boyunca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere enerjiyle ilgili kurumların uzmanlarıyla eğitildiğini anlattı.

Eğitime katılanlardan 15'inin mezun olduğunu bildiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ilk defa Enerji Haberleri Editörlüğü Anadolu Ajansı bünyesinde kurulmuş oldu. Bugün bu etkinliğin haberlerini, röportajlarını bu Akademi'den mezun olan enerji muhabirlerimiz yapıyorlar ve haberlerin tamamını doğrudan, çevri yapmadan İngilizce yapıyorlar. Sizle Türkçe konuşuyor, haberlerini İngilizce yazıyorlar. Hedefimiz, Türkiye'nin jeopolitik ve enerjipolitik durumundan faydalanarak dünyada çok önemli, etkin bir enerji haber terminali olabilmektir. Bununla ilgili 11 Aralıkta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın katılımıyla büyük bir tanıtım toplantısı yapacağız. 1 Ocaktan itibaren de bu terminalimiz dünyada satışa çıkarılmış olacak. O nedenle böyle bir enerji etkinliğinde iletişim sponsoru olmaya, haberleri vermeye karar verdik."

"Enerji Haberleri Terminali çok faydalı bir girişim"

Oturumda konuşan Petform Gaz Grubu Başkanı Arif Aktürk, AA'nın Enerji Haberleri Terminali'nin çok faydalı bir girişim olduğunu belirterek, "Türkiye'deki enerji muhabirleri zaman zaman megavat ile megabaytı bile karıştırıyorlar" dedi. Etkin ve yetkin insanların haber yazmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Aktürk, AA'nın enerji muhabirleriyle tanıştığını ve beğendiğini söyledi. Bunun üzerine Kemal Öztürk, "Bir de siz onları 5 sene sonra görün" şeklinde konuştu.

Aktürk, buradaki sunumunda Türkiye'deki doğalgaz piyasasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Türkiye'nin doğalgaz konusundaki kanuni revizyonları tartışırken kıta Avrupa'sının çok yol aldığını belirten Aktürk, "Aslında liberallikle, rekabetle ilişkisi olmayan tartışmaları sürdürdük ve geldik. Bugünkü geldiğimiz noktada BOTAŞ ile Gazprom arasında sıkışmış, fiyatlara müdahale edilen ki fiyatlara müdahale edilmemesi gerekir, arz çeşitliliği olmayan bir piyasa var" dedi.

Doğalgazda her bir kontrat için ayrı bir lisans alınmasının zorunlu hale getirilmesinin doğru olmadığını belirten Aktürk, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sınır aşan kapasiteler tesis ederek arz güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

"Sözleşme zorunluluğu doğru değil"

Angora Gaz Genel Müdürü ve BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, doğalgaz piyasasına ilişkin kanun taslağında, doğalgazın her el değiştirdiğinde sözleşme zorunluluğu getirmesinin doğru olmadığını, ayrıca bunun EPDK'ya iş yükü getireceğini kaydetti. Taslakta, lisans sahibi şirketlerin yaptığı anlaşmalardan damga vergisi alınması uygulamasının önüne geçildiğini, bunu olumlu bulduklarını anlatan Yardım, taslağa göre ithalat, iletim ve ihracat lisansında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının uygun görüşünün istenecek olmasının serbest piyasa ile uyuşmadığını belirtti.

Avukat Kemal Mamak, Elektrik Piyasası Kanununa ilişkin değerlendirmesinde, tarife konusunda EPDK'ya önemli haklar verildiğini, Kurul'un uygun bulmadığı tarife tekliflerini resen revize edebildiğini söyledi.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Müdürü Cem Önal, Türkiye'de doğalgaz piyasasında lisans alan şirket sayısının 69 olduğunu, toplam yatırım tutarının ise 2013'te 10,9 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Dağıtım faaliyeti ile perakende satış faaliyetlerinin düzenlemede ayrıştırılması gerektiğini belirten Önal, elektrik piyasasındaki ayrıştırmanın doğalgaz piyasasında da olması gerektiğini kaydetti.

"İlk defa bu kadar kapsamlı bir hukuki düzenleme yapılacak"

Kemal Öztürk, Türkiye'nin yeni bir uluslararası oyuncu, dolayısıyla uluslararası enerji sahasında da yeni bir oyuncu olduğunu belirterek, "Bu nedenle hukuki altyapısı, kanuni düzenlemeleri ve iletişim altyapısı da oluşmamış durumda. Bu nedenle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza, 'Allah kolaylıklar versin' diyorum. Çünkü hem yapılacak kanuni düzenlemeye hem derneğin hem özel sektörün itirazları var. Olması da normal. Çünkü ilk defa bu kadar kapsamlı bir hukuki düzenleme yapılacak. O nedenle komisyondaki tartışmanın ve görüş alışverişlerinin de önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Öztürk, doğalgaz ve elektrik piyasasına yönelik kanuni düzenlemeler konusunda etkinlikte dile getirilen değerlendirme ve eleştirilerin Bakan Taner Yıldız'a iletilmesi gerektiğini de söyledi.