LİMA

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, G20 ülkelerinin uluslararası vergilendirme sisteminin modernleştirilmesini öngören "Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma Eylem Planı"nı oybirliğiyle kabul ettiklerini açıkladı. 

Yılmaz, Peru'nun başkenti Lima'da yapılan IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında basın toplantısı düzenleyerek, önceki akşam gerçekleştirilen G20 Görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda, son dönemde ortaya çıkan ekonomik gelişmeler ve sorunların yanı sıra yatırım stratejileri ve finansal denetim başlıklarını da masaya yatırdıklarını belirten Yılmaz, üye ülkelerin verimli geçen görüşmelerde birçok noktada mutabakat sağladığını dile getirdi. 

"Dünyanın daha iyi işbirliğine ihtiyacı var"

Aynı zamanda, küresel büyümenin beklentilerin altında kaldığına dikkati çeken Yılmaz, dünya ekonomisinin, geleceğine yönelik risklerin ve belirsizliklerin bu derece yüksek olduğu bu ortamda, daha iyi işbirliği ve daha verimli karar alma mekanizmasına ihtiyaç duyduğunu vurguladı. 

Bu noktada G20'nin küresel büyümeye yönelik hedeflerinin bu anlayışın önemli bir örneği olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün akşamki toplantının spesifik çıktılarına baktığımızda, bu yıl G20 programında kaydedilen belirgin ilerlemenin üstünde durduk. Büyüme stratejilerimiz alanında, taahhütlerimiz için detaylı bir uygulama çizelgesini içeren güçlü bir kontrol mekanizması tasarladık. Mevcut göstergeler, taahhütlerimizi gerçekleştirmeye doğru yol aldığımızı gösteriyor, ancak, müşterek büyüme hedefimize ulaşılması için daha fazlasının yapılması gerektiğini de kabul ediyoruz. Bu nedenle, taahhütlerimizi uygulamaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırmaya karar verdik. Ayrıca, uygulama noktasında daha şeffaf bir iletişim stratejisinin benimsenmesi noktasında prensip olarak anlaştık. Taahhütlerimiz konusunda ciddi olduğumuzu göstereceğiz ve kendimizi kamuoyuna karşı sorumlu tutacağız". 

"Tarihe geçecek gelişme"

Yılmaz, G20'nin uluslararası vergilendirme konularına, 2008’den bu yana büyük önem verdiğini ve bu konuya yönelik çalışmaların 2013’de tanıtılan Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma Eylem Planı’nıyla ivme kazandığını hatırlatırken, söz konusu planın dün akşamki toplantıların da en mühim başlıklarından biri olduğunu ifade etti. 

OECD ve G20 işbirliğinde hazırlanan ve uluslararası vergilendirme sistemini modernleştirmeyi amaçlayan bu planın, düşük veya hiç vergi ödemeyen şirketlere karşı önlem alınmasını sağlayacak 15 eylemden oluştuğunu anlatan Yılmaz, bunların dijital ekonomi, zararlı vergilendirme uygulamaları, faiz indirimi ve transfer fiyatlaması gibi başlıkları kapsadığını belirtti. 

Oldukça karmaşık olan bu başlıkların bazı durumlarda kapsamlı teknik çalışma ve ulaşılması zor bir konsensüs gerektireceğine işaret eden Yılmaz, OECD’nin teknik çalışmaları ve çözümleme prosedürlerini içeren paketi dün itibarıyla G20’ye ilettiğini aktardı. 

Cevdet Yılmaz, Lima'da gerçekleştirilen toplantıda tarihe geçecek bir gelişme sağlandığını bildirirken, "Bugün, G20 ülkelerinin Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma Eylem Planı’na tam destek verme kararı aldığını sizlerle paylaşmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Bu bağlamda, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria’yı kutluyorum ve kendisine planın kapsayıcılığına yönelik çalışmalarından ötürü minnetlerimi sunuyorum. Bu plan, Türkiye’nin başkanlık dönemi süresince vurguladığı kapsayıcılık başlığıyla tam uyum gösteriyor. OECD’nin gelişen ülkelere yönelik bu tutumunu ve uygulama sürecine katılımlarının güçlendirilmesine ilişkin çalışmalarını devam ettirmesini bekliyor ve umuyorum" şeklinde konuştu.