LONDRA 

Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Avrupa Direktörü Nicholas Davis, Türkiye'nin 2015'te G-20'nin Dönem Başkanlığı'nı devralacak olmasını, yaşanan büyük değişimin önemli bir işareti şeklinde değerlendirerek, "Türkiye artık küresel ölçekte büyük bir oyuncu" dedi.

Her yıl İsviçre’nin Davos kentinde ekonomi zirvesi düzenleyen ve dünya liderlerini ağırlayan Dünya Ekonomi Forumu, bu kez 28-29 Eylül tarihlerinde "Özel Toplantı"sını İstanbul’da düzenlemeye hazırlanıyor.

AA muhabirinin, İstanbul’daki toplantıya ve Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını yanıtlayan WEF Avrupa Direktörü Davis, Türkiye’nin uluslararası ve bölgesel gündemi belirlemek konusunda artık dikkat çekici bir oyuncu haline geldiğini vurguladı. Davis, bunun 10 yıldan fazla süren ekonomik büyüme ile gerçekleştiğine dikkati çekti. Yeni hükümetin G-20’ye aralık ayında başkanlık etme fırsatıyla küresel gündemi belirleyen bazı zorlu konularda dünyaya yardımcı olacağını söyleyen Davis, "Türkiye G-20 başkanlığı ile yerel anlamda da B-20 yoluyla fırsatlar yaratacaktır. Türkiye, ekonomisi ile yakından ilgili küresel ölçekli tartışmalara şekil vermekten büyük fayda görecektir" diye konuştu.

Davis, Türkiye’nin ekonomik büyümesi ile son yıllarda uluslararası bir güce ve kredibiliteye ulaştığına da işaret etti. Türkiye'nin kritik derecede önemli bölgesel ve küresel bir oyuncu haline geldiğini belirten Davis, "Türkiye kendisini bu anlamda geçen 12 yıl içerisinde ekonomik olarak dönüştürdü" dedi.

Davis, Türkiye'nin şu anda dünyanın en büyük 16'ncı, Avrupa’nın da 6'ncı büyük ekonomisi olarak kamu finansmanı ve bölgesel büyüme alanlarında dikkat çekici bir kredibilitesi olduğunun altını çizdi. Ülke ekonomisinin önündeki zorluklara da değinen Davis, Türkiye’nin önünde ise sermaye akışına bağımlılığı azaltmak ve küresel rekabetçilikte konumunu yükseltmek için istihdam piyasasını işlevsizleştirmek gibi bazı zorluklar bulunduğunu aktardı.

"Güz Davos’u" İstanbul’da yapılacak

Davis, Türkiye’nin küresel ölçekteki artan rolü nedeniyle WEF’in bu ay sonunda düzenleyeceği toplantı için İstanbul’u seçtiğini anlattı. İstanbul'da 1990’dan beri yüksek seviyeli toplantılar yaptıklarını hatırlatan Davis, şunları kaydetti:

"Bu toplantıların içerisinde en başarılısı 2012’de yaptığımız bölgeler arası toplantı oldu. Tekrar çok özel bir toplantımızı İstanbul’da yapmak büyük ayrıcalık... İstanbul, Avrupa, Asya ve Ortadoğu Kuzey Afrika (MENA) bölgeleri arasında coğrafi, ekonomik ve kültürel merkez, Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisinin girişimcilik merkezi."

Davis, "The World Economic Forum Özel Toplantısı" için dünyanın birçok yerinden 500 siyaset ve iş dünyası liderinin, "Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Açığa Çıkarılması" teması altında bulacağını dile getirdi. Toplantılarda ele alınacak konu başlıları hakkında bilgi veren Davis, bölge ekonomilerini ve küresel finansın istikrarını etkileyecek son derece önemli konuların, dünyanın fikir önderleri ve liderleri ile iki gün boyunca İstanbul’da tartışılacağını da sözlerine ekledi.