WASHINGTON

ABD Merkez Bankasından (Fed) faiz artırımı konusunda "sabırlı" olunacağını ve bunun daha önce kullanılan "kayda değer süre" ifadesiyle uyumlu olduğu bildirildi.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün sona eren aralık ayı toplantısında alınan kararlar açıklandı. Bildiride, Fed'in politika faiz oranını artırmak konusunda sabırlı olacağı ve bunun daha önce kullanılan "kayda değer" ifadesiyle uyum gösterdiği belirtildi.

ABD ekonomisinin eylül ayında gerçekleştirilen son FOMC toplantısından bu yana gelişme kaydettiği ifade edilen bildiride, işgücü piyasasının da güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği vurgulandı. Bildiride, ayrıca hanehalkı harcamalarında ılımlı artış gözlendiği ortaya koyulurken, konut sektöründeki toparlanmanın zayıf şekilde sürdüğü kaydedildi.

Öte yandan, enflasyonun gerileyen enerji fiyatlarıyla Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam ettiği ifade edilirken, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı bir seyir izlediğine işaret edildi.

Fed Başkanı Yellen

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, toplantı kararlarını değerlendirdi.

FOMC, faiz artırımına yönelik sözel yönlendirmede kullanılan "kayda değer" ifadesini 'sabırlı olacağız' şeklinde değiştirirken, bu iki söylemin birbiriyle uyum gösterdiğini vurgulamıştı.

Yellen, konuşmasında yapılan bu değişikliğin nedenini şu şekilde açıkladı:

"Tahvil alım programının ekimde sona ermiş olmasıyla birlikte ilk faiz artırımının zamanlamasına ilişkin yönlendirmede geçmişte kalan bir olayın referans gösterilmesinin yararının azaldığı görüldü. Bunun yerine, söylemimizi faiz artırımının ekonomik şartlara uygun olarak gerçekleşeceğini daha iyi yansıtacak şekilde değiştirdik."

Faiz artırımına yönelik kararın tamamıyla ekonomik verilere bağlı olacağının altını çizen Yellen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer gelen veriler, ekonominin Fed'in tam istihdam ve enflasyon hedeflerine Komite'nin beklediğinden daha hızlı yaklaştığı görülürse federal fon faiz oranı artışı beklenenden daha önce gerçekleşebilir. Tam tersi, eğer ekonomideki iyileşme beklenenden yavaş olursa, federal fon faizindeki artırım daha geç olur."

Yellen, ülkedeki istihdamın sağlıklı bir şekilde artığına dikkati çekerken, Fed tarafından uygulanan destekleyici para politikasının bunda önemli rol oynadığını savundu. Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam eden enflasyonun ise uzun vadede bu hedefe yaklaşacağı öngörüsünde bulunan Yellen, "Tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine doğru kaydedilen ilerleme devam ederken, destekleyici para politikasını hafifletmek belli bir noktada uygun olacak. Şu anki görünüm dikkate alındığında, Komite bu konuda sabırlı olunmasına karar verdi. Komite, normalleşme sürecinin önümüzdeki en az iki toplantıdan önce başlamasının mümkün olmadığını düşünüyor" diye konuştu.

"Faiz oranı normal seviyesine 2017 sonlarında yaklaşacak"

Yellen, neredeyse tüm FOMC üyelerinin "politika faizinin gelecek yıl içerisinde artırılmasının uygun olacağı görüşünde" olduğunu ifade ederken, kesin tarihe ilişkin değerlendirmelerin üyeler arasında farklılık gösterdiğini açıkladı. Bu durumun, üyelerin ekonominin performansına yönelik beklentilerindeki değişikliklerden kaynaklandığını aktaran Yellen, şartların faiz oranının uzun vadeli normalinin altında tutulmasını gerektirebileceğini ileri sürdü.

Yellen, faiz oranının 2016 sonlarına doğru yüzde 2,5'e ulaşmasının beklendiğini bildirirken, işsizlik ve enflasyonun bu dönemde Fed'in hedeflerinin biraz altında seyredebileceğinin altını çizdi. Olumsuz faktörlerin ekonominin düzelmeye devam etmesiyle birlikte etkisini yitireceğini belirten Yellen, politika faizinin 2017 sonlarında uzun vadeli normal seviyesi olan yüzde 3,75'e yaklaşmasının beklendiğini dile getirdi.

Bir soru üzerine, Rusya'daki gelişmeleri de değerlendiren Yellen, Rus ekonomisinin düşen petrol fiyatlarından büyük yara aldığını ve Fed'in bu da dahil olmak üzere küresel ekonomideki tüm gelişmeleri yakından izlediğini vurguladı.

Fed Başkanı, sözlerini Rusya'da yaşananların, ABD ekonomisine etkisinin sınırlı kalacağı öngörüsüyle tamamladı.

New York Borsası yükselişle kapandı

ABD piyasaları, Fed'in faiz artırımının beklenenden önce gelmeyeceği yönündeki sinyalinin ardından son dönemdeki düşüş eğilimini sonlandırarak, yükselişle kapandı.

Dow Jones endeksi 288 puan (yüzde 1,69) değer kazanarak 17.356,87 puana, Standard & Poor's 500 endeksi de 40,15 puan (yüzde 2,04) artışla 2.012,89 puana çıktı. Nasdaq Teknoloji endeksi de 96,48 puan (yüzde 2,12) yükselerek 4.644,31 puana ulaştı.