BURSA

İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ukan, yılda 100 bini aşkın ev veya ofisin eşyasının taşındığını belirterek, "Bunun en az 70 bini kayıt dışıdır. Bir ev ya da ofisin eşyalarının taşıma bedeli ortalama 3 bin liradan hesaplandığında, yılda 200 milyon liradan fazla paranın kayıt dışı çalışan kişilere ödendiği ortaya çıkmaktadır" dedi.

Ukan, ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Bursa'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul dışında Bursa, Balıkesir, Yalova gibi illerde de üyeleri bulunduğunu söyledi. 

Nakliye sektöründe ciddi bir düzensizliğin olduğunu ve bazı "korsan" firmaların bu işten büyük paralar kazandığını belirten Ukan, "Sadece, ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapanlara verilen yetki belgesi olan K-3'e sahip firmalar sistemde kayıtlıdır. Tayinlerin en yoğun yaşandığı aylar temmuz, ağustos ve eylül olduğundan bu dönemde gerek şehir içi gerekse şehirler arası evden eve, bürodan büroya eşya taşıma işleri artmaktadır" diye konuştu.

Yılda 100 bini aşkın ev veya ofisin eşyasının firmalar tarafından taşındığını ifade eden Ukan, şunları kaydetti:

"Bunun en az 70 bini kayıt dışıdır. Bir ev ya da ofisin eşyalarının taşıma bedeli ortalama 3 bin liradan hesaplandığında, yılda 200 milyon liradan fazla paranın kayıt dışı çalışan kişilere ödendiği ortaya çıkmaktadır. Kayıtlı olsun olmasın bazı firmalar gerçek gelirlerini beyan etmedikleri için çok vergi ödemiyorlar bu da en çok devlet memurlarının tayin zamanında oluyor. Devlet personeli KDV ödememek için fatura istemiyor, bu da ülke ekonomisine zarar veriyor. İsteğimiz, kamu personelinin taşıma masrafının karşılanmasında devletin doğrudan parayı firmanın banka hesabına yatırmasıdır."