ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında, nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, manşet enflasyonun mevsimsel etkilerden ötürü yanıltıcı olabileceğini belirtti.

Bu noktada çekirdek enflasyona bakmak gerektiğine işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Çekirdek enflasyon nisan ayında yüzde 7'ye indi. Çünkü son 1 yıl içinde gıda fiyatları yüzde 14,4 arttı. Bu sene yağışlar çok iyi, bu sene tarım çok iyi gidecek, gıda fiyatları da bundan iyi etkilenecek. Bunun etkisini yaz aylarından sonra sonbahara doğru göreceğiz. Enflasyon konusunda ben çok ciddi bir tedirginlik yaşamıyorum, risk görmüyorum. Bu enflasyon oranı iş yapma ve planlamanın önünde çok büyük bir engel değil. Bizim için yüzde 7 civarında enflasyon hala nispeten yüksek, hedefimiz orta ve uzun vadede yüzde 5 ve altına çekmek" ifadelerini kullandı.

"Memur ve emekliye verilecek fark tolere edilebilir"

Şimşek, dört aylık enflasyonun yüzde 4,71 olduğu ve bunun memur, memur emeklisi, sözleşmesi personel için enflasyon farkı doğurduğuna ilişkin soru üzerine, enflasyondaki 1 puanın etkisinin 700 milyon liraya kadar çıktığını bildirdi.

Bunların yönetilebilir olduğunu kaydeden Şimşek, "Bütçe dengelerini hiçbir dönemde olmadığı kadar iyileştirdik. Bu tür ufak tefek şeyleri sistem kendi içerisinde absorve edebiliyor. Memurumuza ve emeklimize tabii ki enflasyon farklarını vereceğiz, bunun bir miktar etkisi olacak ama bu tolere edilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

"Muhalefetin kaynak problemi hayal kırıklığı"

Şimşek, Türkiye'nin çevresinde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, ülkenin bunlardan bağımsız olmadığını dile getirdi.

Muhalefetin vaatlerine kaynak olarak, kayıtdışılıkla mücadeleyi gösterdiğinin belirtilmesi üzerine Şimşek, "Muhalefetin kaynak problemi tam bir hayal kırıklığı. Hamaset edebiyatı yapmıyorum. Biz kaynaklarını sorduk ama o gün bugün patinaj yapıyorlar. Ortada kaynak yok. Kayıtdışılıkla mücadelede en iyisini yaptık" diye konuştu.  Şimşek, bu noktada Nasreddin Hoca fıkrasını hatırlatarak, "Bu sene için bütçede 21 milyar liralık açık öngörülüyor. Bu açığı 10 kata kadar artırmayı taahhüt ediyorlar. Bütçe açığını 10'a katlarsanız nereden para bulacaksınız?" dedi.