ANKARA

Türkiye, 2014'e 12 milyar 473 milyon dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatıyla başladı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter ile video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin bir süre engellenmesi en fazla gündem oluşturan olayların başında geldi.

AA muhabirlerinin derlemelerine göre, 2013'ü 151,7 milyar dolar ihracatla önceki yılın gerisinde kapatan Türkiye, yıla rekorla başladı. Ocakta gerçekleşen 12 milyar 473 milyon dolarlık ihracat, cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı oldu.

Türkiye nüfusu ise 2013'te bir önceki yıla göre binde 13,7 artışla 76 milyon 667 bin 864 kişi oldu. Nüfusun yüzde 50,2'sini erkekler, yüzde 49,8'ini kadınlar oluşturdu.

Tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon, 2013 sonu itibarıyla yüzde 7,40, üretici fiyatlarında ise yüzde 6,97 oldu.

Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren tercihli ticaret anlaşması imzalandı.

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

Bu dönemdeki önemli olaylardan biri de Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin görev süresini doldurması oldu. Fed yeni başkanı Janet Yellen, yemin ederek görevine başladı.

Bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi görünümünü değiştirdi. Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e, Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information) ise "pozitif"ten "durağan"a çevirdi. Her iki kuruluş da Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak korudu.

İlk çeyreğe damgasını vuran olaylarından biri de Twitter ve Youtube'a erişimin engellenmesi oldu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), açılan sahte hesaplarla bazı vatandaşların kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle verilen mahkeme kararları doğrultusunda sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimi engelledi. TİB, "Suriye" konulu toplantının, yasa dışı dinleme yoluyla elde edilen kaydının YouTube'da yayımlanması üzerine siteye erişimi idari kararla durdurdu.

Filyos Limanı'nın altyapı yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum, Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devrine ilişkin ihalede de en yüksek teklifi 717 milyon avro ile TAV Havalimanları Holding verdi.