ANKARA - Zeybekci, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ve yönetim kurulu üyelerini, bakanlık toplantı salonunda kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Zeybekci,  DEİK ile ilgili yönetmeliğin ne zaman çıkacağına yönelik soruya, "İnşallah bu akşam. Yayımlanmak üzere gönderdik" yanıtını verdi.

Sanayicilerin talebi üzerine ithalatı azaltıcı tedbirinin hayata geçirilmesiyle ilgili biraz daha detay istenmesi üzerine Zeybekci, her sektörün farklı özellikleri olduğunu, buradaki uygulamanın ayakkabıda minimum 3 dolardan 5 dolara çıktığını söyledi. Zeybekci, "Ortalama olarak da minimum fiyat üzerinde kalan kısımlarla baktığımız zaman yüzde 30'un üzerinde bir artı. Tedbirlerle de ithalatta yüzde 40 civarında azalma bekliyoruz, önümüzdeki orta vadede" diye konuştu.

Olası IŞİD operasyonunun, Irak ihracatı nasıl etkileyeceği sorusuna Zeybekci, hazirandan itibaren Irak'ta yaşanan süreçte ihracatın olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Aylık yüzde 46'lara varan azalmalar yaşandığına dikkati çeken Zeybekci, "En son bu azalma hızı yavaşladı. Yüzde 20'ler seviyesine geldi ama Suriye'ye yaptığımız ihracatın yüzde 100'ün üzerinde artması anlamlı" dedi.

Kronik olarak Türkiye'yi etkileyen bölgelerdeki problemlerin rahatladığına dikkati çeken Zeybekci, geçişlerle ilgili kısımlarda rahatlama yaşandığını kaydetti.

Irak'a ihracatın yüzde 70'inin güney, yüzde 30'unun kuzey bölgesine yapıldığını anlatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Kuzey bölgesinde zaten bir problem yaşanmadı. Güneydeki sıkışmadan dolayı, taşımadaki problemler büyük ölçüde rahatlıyor şu anda. Yani terör örgütünün o bölgede yarattığı olumsuz blokaj rahatladı. Bu ay sonunda farklı bir rakamla toparladığımızı, ekim, kasım, aralık gibi Irak'ta eski performansı yakalamasak bile kaybettiğimizin büyük bir kısmını alacağımıza inanıyorum."