ANKARA -

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı ile kapsamında başta İran olmak üzere komşu ülkelerle ticari ilişkiler geliştirilecek. 

AA muhabirinin Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan DAP Eylem Planına göre, bölgede mevcut kara gümrük kapıları modernize edilecek.

Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, 2015-2018 yıllarında Hakkari'de Esendere sınır kapısı, Iğdır'da Dilucu sınır kapısı Van'da Kapıköy sınır kapısı "yap-işlet-devret" modeliyle modern hale getirilecek. Pasif durumdaki kara gümrük kapıları da faaliyete geçirilecek.

Bölgenin sahip olduğu Irak ticaret potansiyelinin ekonomiye daha fazla katkıda bulunması amacıyla Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının fiilen faaliyete geçebilmesi için fiziki altyapı tesis edilecek.

Başta İran olmak üzere komşu ülkelerle ticari ilişkiler geliştirilecek. Bu kapsamda da öncelikle Doğubayazıt ilçesinde İran ile Türk sanayicilerinin kullanımına yönelik özel destekli ortak bir organize sanayi bölgesi (OSB) kurulması amacıyla çalışmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca benzeri uygulamaların diğer komşu ülkelerle de gerçekleştirilmesi için analiz, etüt ve fizibilite çalışmaları yapılacak.

Bölgede sınır ötesi işbirlikleri geliştirilecek. Gürcistan, Irak ve İran ile sınır ötesi işbirliği programları geliştirmek amacıyla sınır ötesi işbirliği imkanları araştırılacak.

Serbest bölge kurulmasına yönelik analizler yapılacak

Eylem Planına göre bölgede bir serbest bölge kurulmasına yönelik analizler gerçekleştirilecek. Doğu Anadolu Bölgesinde serbest bölge kurulmasının ekonomiye katkısının irdelenmesi amacıyla gerekli fizibilite çalışmaları yapılacak.

Öte yandan bölgeye büyük ölçekli yatırımları çekmek için çalışmalar gerçekleştirilecek. Bölgenin büyük ölçekli ve nitelikli yatırımlar başta olmak üzere potansiyel yatırım imkanlarının yatırımcılara tanıtılmasına ve yerelde desteklenmesine yönelik bölge ve il düzeyinde stratejiler hazırlanacak.