PEKİN 

Çin'de, Başbakan Li Kıçiang, 2015'te yüzde 7 civarında ekonomik büyüme beklediklerini söyledi. 

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen yasama organı 12. Çin Ulusal Halk Kongresi yıllık olağan genel kurulunun açılışına, Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbürosu'nun da aralarında bulunduğu 3 bin civarında delege katıldı.

Hükümetin yıllık çalışma raporunu meclise sunarak, 2015 yılı hedef ve bütçesini açıklayan Başbakan Li, ülkede Gayrisafi Yurtiçi Milli Hasıla'nın bu yıl yüzde 7 büyümesini beklediklerini açıkladı.

Enflasyonun bu yıl yüzde 3 civarı olmasının ön görüldüğünü belirten Li,  işsizlik oranını yüzde 4,5'in altında tutmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Li, dış ticaretin yüzde 6 artacağına işaret ederek, enerji tüketiminin yüzde 3,1 azalacağını ve bu anlamda çevre kirliliğinin önüne geçmek için çalışmalara devam edileceğini kaydetti.

Çin Başbakanı, 2015 yılı savunma bütçesinin 886 milyar yüen (142 milyar dolar) olduğunu açıklarken, bu rakamın geçen seneye göre yüzde 10,1 yükselmesi dikkati çekti.

"Yolsuzluk şok edici"

Ülkede eğitimden sosyal sağlık sistemine, ulaşımdan barınmaya kadar birçok sorun olduğunu aktaran Li, "Çin'deki bazı yolsuzluk problemleri, şok edici boyutlarda" ifadesini kullandı.

Li, bazı yerel ve merkezi yönetim kadrosunda bulunan devlet memurlarının, "makamlarının gereğini yapmadıklarını, yerine getirilmesi gereken görevleri aksattığını'' belirterek, halkın hükümetten beklentisi doğrultusunda yolsuzlukla kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdürecekleri vurgusunda bulundu.

Devlet yetkililerinin başlıca görevinin toplumdaki kişi ve kurumların hak ve menfaatlerini gözetmek olduğunu ifade eden Li, "Yetki gücünü elinde bulunduranlar, her istediklerini yapamaz" diye konuştu.

Hava kirliliğine "demir irade" ile çözüm

Ülkede giderek ciddileşen hava kirliliği sorununa da değinen Li, karbon emisyonunun ülke genelinde bu yıl en az yüzde 3,1 azaltılacağını ve yeni nesil enerji ile çalışan araçların güçlü şekilde teşvik edileceğini bildirdi.

Li, hava kirliliği sorununun "halkın büyük bir derdi" olduğunu anlatarak, çözüm için "demir irade gösterileceği" sözünü verdi. Kaçak karbon yayımı yapan kuruluşlara "ağır bedeller ödetileceğinin" altını çizen Li, "Büyük şehirlerin hastalığı olan hava kirliliğini kararlı şekilde tedavi edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Esnek para politikalarına devam edileceğini de söyleyen Li, yabancı yatırımcılara uygulanan kısıtlamaların yarı yarıya azaltılacağını kaydetti.

Yerli ve yabancı üç bini aşkın medya mensubunun izlediği genel kurul öncesi, trafiğe kapatılan Tiananmen Meydanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Çin'in en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi'nin genel kurulunda ÇKP'nin aldığı reform kararları başta olmak üzere birçok konu karara bağlanacak.