İSTANBUL

Borsa İstanbul yatırımcısının üst üste üç yıldır yüzünü güldüren ekim ayının, bu sene de seriyi devam ettirerek son beş aydır etkili olan düşüş sürecini sonlandırması bekleniyor.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi aylık bazda son 5 aydır devam eden düşüş eğilimi sonunda yatırımcısına toplam yüzde 11 kaybettirdi. Analistler, yılbaşına göre de yaklaşık yüzde 13 gerileyen BIST 100 endeksinde, ekim ayında yurt içi ve yurt dışındaki yoğun gündeme karşın yükseliş denemelerinin öne çıkabileceğini belirtiyor.

Analistler, olumlu senaryoda BIST 100 endeksi için 80.000 seviyelerinin, olumsuz senaryoda ise 68.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

“Emtia fiyatları küresel piyasalarda yeni bir kriz başlığı olmaya aday”

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, eylül ayının piyasalar için Fed'i daha belirgin bir şekilde fiyatlama adına bir dönüm noktası olduğunu belirterek, Başkan Janet Yellen'in her toplantının faiz artırımı için potansiyel olduğunu söylemesinin piyasalarda Fed'e bağlı belirsizliği perçinlediğini kaydetti.

Global büyüme sorunlarının Çin özelinde arttığını ve emtia fiyatlarının tarihi diplerine gelerek küresel ekonomiyi maliyet kaynaklı büyüme adına desteklemenin ötesinde yeni bir kriz başlığı olmaya aday olduğunu ifade eden Paksoy, "emtia fiyatları düşük kalmaya devam ettikçe bu emtiaları üreten ülkeler ve aracılık eden büyük firmalara dair kaygılar piyasaları ekim ayında da meşgul edecek" dedi.

“BIST 100 endeksi olumlu senaryoda 80.000 puanı test edebilir”

Ekim ayında, Rusya'nın son müdahalelerinden sonra Suriye başlığının yurt içi piyasalar için biraz daha fazla öne çıkabileceğini aktaran Paksoy, Suriye ile ilgili gelişmelerin ve Irak, İran gibi ülkelere doğru genişleme riskinin global piyasaların ekstra fiyatlayacağı gelişmeler olabileceğini dile getirdi.

Paksoy, yurt içinde genel seçim yaklaşırken siyasi taraftan gelecek haber akışının, seçime dair anket sonuçlarının ve seçim sonrası tabloya dair beklentilerin piyasaları global süreç dışında etkileyecek ana etkenler olacağını belirterek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"Bütün bu başlıkların gölgesinde yolunu arayan BIST 100 endeksi son dönemde 200 haftalık üssel ortalamayı da içinde barındıran 73.000-74.000 aralığının pivot olduğu aşağıda 70.000 yukarda 77.000 bandı içinde dalgalanma gösteriyor.

Teknik olarak baktığımızda; 70.000'ler kırılacak olursa 68.000, 77.000 üzerine geçilmesi durumunda ise 80.000’e kadar bir hareket tetiklenebilir”

"Yurt dışında Çin ve Fed, yurt içinde seçime ilişkin beklentiler"

Şeker Yatırım Teknik Analisti Fatih Tomakin ise BIST 100 endeksinin eylül ayında yurtiçinde yaşanan terör olaylarının etkisi ve yurt dışı piyasalardaki dalgalanmaya bağlı olarak 71.000 seviyelerine kadar düştüğünü hatırlatarak, Fed'in eylül ayı toplantısında faizleri sabit tutması ve Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu koruması sonrası ay içinde 76.000 seviyesinin üzerini test ettiğini kaydetti.

Ekim ayında yurt dışında piyasaların gözünün Çin’den gelecek ekonomik veriler ve Fed'in gerçekleştireceği toplantıda olacağını dile getiren Tomakin, yurt içinde erken seçim süreci ve seçim sonucuna ilişkin anketlerin ana gündem olmaya devam edeceğini, ekimde hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda volatilitenin bir miktar düşerek piyasalarda dengelenme çabasının ön plana çıkmasını beklediklerini söyledi.