ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hilton Hotel’de düzenlenen "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele ve Gelir İdaresi'nde İdari Kapasitenin Artırılması Teknik Yardım Projesi"nin açılış toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dokunulmazlık tartışmalarına dönük bir soru üzerine Ağbal,  "Gerek cuma, gerekse dünkü görüşmelerde HDP grubunun adeta Meclis çalışmalarını terörize edecek bir şekilde tavır takınmasını, hiçbir şekilde siyasete yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmasını gerçekten kınıyorum." dedi.

'BES'te aylık ödeme teşvik edilecek'
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılımda tasarrufların vergisel uygulamalarla teşvik edilmesinin söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, otomatik katılımla ilgili düzenlemeyi Hazine Müsteşarlığının ayrı bir çalışma olarak yaptığını, kendi çalışmalarının içinde bu düzenlemenin olmadığını söyledi.

Kendilerinin, BES veya hayat sigortalarında belirli bir süre sistemde kaldıktan sonra toplu ödeme almak yerine aylık maaş sistemine dönenlere vergisel teşvik getireceklerini bildiren Ağbal, "BES'te sistemde kalmak için öngörülen sürelere yaklaşılmış durumda. Burada kişilerin sistemde biriken paralarını topluca almak yerine sistemde kalmaya devam ederek aylık ödemeler şeklinde bir sisteme geçmeleri halinde mevcut vergileme sisteminde de onların lehine iyileştirme düzenlemeleri yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Enflasyondaki düşüşün faizlere etkisi
Enflasyondaki düşüşün, faizlerin aşağıya çekilmesine nasıl bir katkı sağlayacağının sorulmasına karşılık Ağbal, enflasyonun aşağıya doğru gelmiş olmasının, ekonomiyle ilgili alınacak bütün kararlarda belirleyici temel faktörlerden birisi olacağına işaret etti.

Ağbal, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası Başkanımız da ifade etti, para politikasının sadeleştirilmesi bağlamında başlatılan bir süreç var. O sürecin devam ettirilmesi yönünde bir irade var. Enflasyon gelişmeleri de bu iradeye destek veren bir gelişmedir. Bu açıdan hepimiz için memnuniyet verici bir gelişmedir. Ülkemize daha fazla yatırım olsun, üretim olsun, daha fazla ihracat yapabilelim, işletmelerimizin maliyetleri azalsın, ama aynı zamanda da ülkemize ilişkin beklentiler olumlu olsun. Bütün bu faktörleri dikkate alarak Merkez Bankamız diğer kamu kurumları da kararlarını alacaktır. Kendi kararlarıdır."