ANTALYA - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, bölgede 5 aylık ihracatın 600 milyon doları aştığını bildirdi.

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan bölgede 5 aylık dönemi kapsayan ihracatta, önceki yıla göre yüzde 9,6 gerileme yaşandığını kaydetti.

Söz konusu dönemde Batı Akdeniz'den  603 milyon 728 bin 318 dolarlık ihracat yapıldığını belirten Satıcı, en fazla ihracatın 227 milyon 501 bin 49 dolar ile yaş sebze ve meyve sektöründe gerçekleştirildiğini ifade etti.

Madencilik ürünleri ihracatının yaklaşık 131 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Mustafa Satıcı, "Bölge ihracatının önemli sektörlerinden kimya, 5 aylık dönemde 51 milyon 788 bin 535 dolar ihracat gerçekleştirdi. Batı Akdeniz'in yıldızı parlayan sektörlerinden ağaç ve orman ürünleri ise 47 milyon 702 bin 300 dolar ihracat yaptı. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatı ise 28 milyon 877 bin 140 dolar oldu" ifadelerini kullandı.

"En fazla ihracat Rusya'ya yapıldı"

Rusya'nın Batı Akdeniz'in en önemli ve büyük ihracat noktası olma özelliğini bu yıl da sürdürdüğüne değinen Satıcı, bu dönemde Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 10,7 arttığını bildirdi.

Rusya'ya yaklaşık 136 milyon 439 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Satıcı, Rusya'yı Çin, Almanya ve Kazakistan'ın izlediğini bildirdi.

Satıcı, İran'a yapılan ihracatta da yüzde 78,2 artış yaşandığını vurgulayarak, özellikle ağaç ve orman ürünleri sektöründe yoğun bir satış olduğunu ifade etti.

Uluslararası ölçekte yaşanan sıkıntıların ihracat hedeflerinin gerisinde kalınmasında etkili olduğunu belirten Satıcı, "Rusya'da yaşanan ağır ekonomik kriz, kötü iklim şartları ve afetler, çevre pazarlarda yaşanan karışıklıklar, sektörün gelişimini etkiledi. Baharın gelmesi, Avrupa'da durgunluğun sona ermesi ve Rusya'da ekonomik şartların normale dönmesi, ihracat sektörlerinin yılın ikinci yarısına umutla bakmasını sağladı" değerlendirmesinde bulundu.