İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdi.

BDDK tarafından yapılan açıklamada, Kurul'un 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili olarak yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı.

Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF'ye devredilmesine karar verilmiştir."

Bu arada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Bankacılık Kanununun 71/b bendini gerekçe göstererek Bank Asya'yı TMSF'ye devretmesinin ardından TMSF yetkilileri, bankanın Ümraniye'de bulunan genel müdürlük binasına geldi.

İki minibüsle gelen yetkililer, bankanın genel müdürlük binasında çalışma yaptı. Çalışmalarını bitiren yetkililer bankadan gruplar halinde taksiyle ayrıldı. Yetkililer çıkışta herhangi bir açıklama yapmadı.

İlgili Kanun

Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:

"Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir...

Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete'de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir."

TMSF: Bankacılık faaliyet izni kaldırılmadı

TMSF, Bank Asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını, Türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahipleri ile diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

BDDK: Katılım fonu sahiplerinin haklarının korunması için böyle bir karara varıldı

Öte yandan Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi kararıyla ilgili görüşlerini paylaşan BDDK yetkilileri ise Bankanın faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayarak, katılım fonu sahiplerinin haklarının korunması, bankacılık sektörünün zarar görmemesi, daha güvenli bir şekilde çalışması, sistemin teminatı ve güvenin sürdürülmesi düşüncesiyle böyle bir karara varıldığını kaydetti.

Toplanan fonlar yüzde 52 azaldı

Banka Asya'nın 2014 solo faaliyet raporu Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Yönetim Kurulu Başkanı İslamoğlu'nun konuya ilişkin raporda yer alan değerlendirmesinde, 2014 yılının banka için risk yönetiminin ön planda olduğu bir yıl olduğu ifade edilerek, "2015 yılı ise risk yönetiminin yanı sıra sürdürülebilir karlılığın sağlanmasına da odaklanılacak bir yıl olacaktır" görüşüne yer verildi.

Bank Asya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Vekili Aydın Gündoğdu ise bankanın 2014 yılı finansal sonuçlarına bakıldığında belli bir oranda küçülmenin yaşandığı ve yeni finansal büyüklüğe uygun bir organizasyonun oluşturulması için çaba gösterildiği bir yıl olduğunu kaydetti.

Bankanın toplam aktiflerinin 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 2013 yıl sonuna göre yüzde 50,8 azalarak 27,8 milyar liradan 13,7 milyar TL'ye gerilediğini belirten Gündoğdu, "Bankamızın bilanço büyüklüğünde meydana gelen küçülmenin en önemli nedeni katılım fonlarındaki azalış ve bu azalışla orantılı kredilerde meydana gelen azalıştır" bilgisini verdi.

Gündoğdu,  31 Aralık 2013 tarihinde 18 milyar 512 milyon TL olan toplanan fonların yüzde 52 gerileyerek Aralık 2014'te 8 milyar 887 milyon TL seviyesine indiğini bildirdi.

Nakit ve nakde eşdeğer varlıklar ve bankaların toplam aktifler içerisindeki payının Aralık 2013 itibarıyla yüzde 15,3'ten 2014 yıl sonunda yüzde 17,7'ye yükseldiği bilgisini paylaşan Gündoğdu, bankanın özkaynaklarının ise 2013 yıl sonunda 2 milyar 511 milyon TL'den 2014 yılı dönem zararına bağlı olarak yüzde 32,1 kayıpla 1 milyar 705 milyon TL seviyesine gerilediğine dikkati çekti.