BURSA

Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, havaların ve deniz suyunun soğumasıyla ekim ayından itibaren Karadeniz'den, Marmara, Ege ve Akdeniz yönüne gerçekleşen göçün, bu kış döneminde özellikle Marmara Denizi'nde bol av verdiğini hatırlattı.

Dalarel, uzun süre halkın bol ve ucuza palamut tükettiğini, çinekop ve hatta bir süre lüferde de bolluk olduğunu belirterek, hamsi ve istavrit gibi küçük balıkların da bolca avlandığını söyledi. Marmara Denizi'nde, özellikle palamut açısından 2005 yılındakini aratmayacak ölçüde bolluk yaşandığını anlatan Dalarel, halkın bu sayede ucuz fiyatlarla son derece kaliteli protein kaynağına ulaşma imkanını yakaladığını belirtti.

Aralık ortalarına kadar süren bolluk ve bereketin ardından, havaların iyice soğumasıyla balığın iyice derine çekildiğini kaydeden Dalarel, ''Artık bolluk ve ucuzluk dönemi bitti. Şubat ve mart ayları balık açısından en kısır, fakir aylar. Göç balıkları, güneye, sıcak denizlere akın etti, kalanlar da havaların soğumasıyla derine çekildi. Yani balık yok denecek kadar azaldı. Böyle olunca fiyatlar da yükseldi'' diye konuştu.  

Marmara'da son dönemde etkili olan kuvvetli lodosun da teknelerin denize açılmasını güçleştirdiğini, hatta bazen imkansız hale getirdiğini anımsatan Dalarel, lodosun da fiyatları olumsuz etkilediğini söyledi.

Dalarel, ''Sıcak denizlerdeki balıklar, nisan ayında, Marmara Denizi üzerinden tekrar Karadeniz'e akmaya başlayacak. Ancak, denizlerdeki av yasağı da 15 Nisan'da başlıyor. Dolayısıyla bol ve ucuz balık için gelecek yılı bekleyeceğiz'' dedi.