ANKARA  - Bakan Yıldız, bu zamdan kendisinin de memnun olmadığını, bunun bir zorunluluk olduğunu ifade etti. 

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ''65. Türkiye Jeoloji Kurultayı''na katılan Yıldız, Kurultay öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Doğalgaz ve elektrik zammına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, 2023 yılına kadar Türkiye'deki tüm enerji kaynaklarını harekete geçirme hedefleri olduğunu söyledi. Bunun, ithalata olan bağlılığı azaltacağı gibi istihdamı da artıracağını belirten Yıldız, Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin de bu sayede ortaya çıkacağını kaydetti. 

Özellikle doğalgaz ve petrol ithalatının gündemde olduğu bu günlerde, madencilik aramalarına ilişkin gösterilen dirençlerin yersiz olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Tabii ki tabiat kaynaklarımıza saygılı olacağız ama bu kaynaklarımızı da çıkarmamız lazım. Maden ancak olduğu yerde çıkarılabiliyor. Bizim yenilenebilir enerji kaynaklarımıza olan, zaman zaman iyi niyetli zaman zaman da spekülatif dirençlerin, kalkınmamıza ve yerli kaynaklarımıza olan direnç olduğunu bilmemiz lazım'' diye konuştu. 

Bakan Yıldız, doğalgaz ve elektrik zamlarına ilişkin de bunun bir zorunluluktan kaynaklandığını vurguladı. 

İsrail ile İran arasındaki gerginliğin ve bölgedeki istikrarsızlıkların artırdığı ham petrol fiyatlarının ve döviz fiyatlarındaki artışların, yapılan zamların önemli bir nedeni olduğunu dile getiren Yıldız, kendisinin de hem ham petrol fiyatlarından hem de döviz fiyatlarından memnun olmadığını ifade etti. 

Doğalgazı, vatandaşlara aldıkları fiyattan daha aşağıda bir fiyattan verdiklerini anlatan Yıldız, ''Bu da çok sürdürülebilir bir politika değildi. Rusya'dan 2011 yılında aldığımız indirim olmasaydı, doğalgaz fiyatlarına çok daha farklı bir oranda zam yapmak zorunda kalacaktık. Böyle de bir gerçeği paylaşmak isterim. Bu zamdan ben de memnun değilim. Bunun bir zorunluluk olduğunu, gerekçelerini açıkladım ama bunun gerekçelerini açıklıyor olmam, bu zamdan memnun olduğum anlamına gelmez'' şeklinde konuştu. 

-''Siyasi gerilim arttıkça petrol fiyatları düşmez''- 

Bakan Yıldız, ''Petrol fiyatlarının düşme ihtimali var mı?'' sorusu üzerine, Orta Doğu'da ve Türkiye'nin yakın bölgesinde siyasi gerilim arttıkça petrol fiyatlarının düşmeyeceğini söyledi. 

Fiyatların yüksekliğinin arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmadığını vurgulayan Yıldız, ''Bölgemizdeki siyasi istikrarsızlıkların giderilmesi halinde petrol fiyatlarında bir gerileme bekliyoruz'' dedi.

-''Libya'dan 1 milyon ton ham petrol alımı başlatıldı''-

Türkiye'nin Irak'tan bir miktar ham petrol aldığını anlatan Yıldız, bu petrolün sevkıyatında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti. 

Bakan Yıldız, TÜPRAŞ'ın 2012 yılı içerisinde Libya'dan 1 milyon ton civarında ham petrol alımını başlattığını belirterek, bunun da hem Türkiye'nin Libya'nın normalleşmesine katkısı hem de ihtiyaçlarını gidermesi anlamında doğru bir seçim olduğunu düşündüğünü bildirdi. 

-Kaya gazı çalışmaları-

Türkiye'nin kaya gazına ilişkin çalışmaları hakkındaki bir soru üzerine de Yıldız, bu konuyla ilgili geçen yılın ortalarında bir çalışma başlatıldığını ifade etti.

ABD'den bir şirketin yerli ortağıyla birlikte 4 sahayla ilgili ruhsat aldığını, bunların ikisinde kaya gazıyla ilgili bulgulara ulaştıklarını anlatan Yıldız, bunun miktarının ise Türkiye'de kullanılan doğalgaz miktarıyla çok uygun olmadığını söyledi. 

Bakan Yıldız, yeni Petrol Kanunu'na ilişkin bir soru üzerine de kanunun, bugünkü değil ama bir sonraki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda yer alacağını düşündüğünü bildirdi. 

Bu konudaki hazırlıkların tamamlandığını belirten Yıldız, ''Onun için hem Bakanlar Kurulu'na hem de Meclis'e sevkini öngörüyoruz. Bizim açımızdan herhangi bir problem kalmamıştır'' dedi.

-''En ucuz doğalgazı biz satıyorduk''-

Elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin CHP'den gelen eleştirilere de cevap veren Yıldız, her zaman olduğu gibi bugün de muhalefetin olumlu katkılarını beklediklerini söyledi. 

Bakan Yıldız, şöyle konuştu: 

''Bana ham petrol fiyatlarının arttığından bahsetmeyen bir anlayışın, bu zamları açıklayamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Dün bir demeç duydum ve çok üzüldüm. 'Dünyanın en pahalı doğalgazı bizde satılıyor' dendi. En pahalı doğalgazı bizde satılmıyor. 30 Mart'a kadar AB üyesi ülkelerden 27 ülke içerisinde en ucuz doğalgaz bizde satılıyordu. Biz bunu hak ediyor muyuz? Doğalgaz bizim kaynaklarımız arasında yer almıyor. Nasıl oluyor da biz bunu en ucuz olarak satabiliyoruz? Bu normal bir şey değil. O yüzden biz yaptığımız bu düzenlemeyle yalnızca maliyetlerimizdeki zorunlu olarak artış yapılan konuları düzenledik ve dediğim gibi zamdan ben de hoşnut değilim.''