ANKARA

Açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) Ankara'dan ilk seferini 06.00'da gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların seferlere beklediklerinden çok daha fazla ilgi gösterdiğini belirtti.

Seferlerin ücretsiz olması ve ilk seferin bayram dönemine denk gelmesi dolayısıyla talebin arttığını anlatan Karaman, bazı vatandaşların bilet alabilmek için 1 gün önce gara gelerek sıra beklediğini ifade etti.

Bayram sürecindeki 3-4 günlük biletlerin tükendiğini belirten Karaman, ancak gelemeyen yolcuların biletlerini vatandaşların hizmetine sunmaya çalıştıklarını anlattı.

YHT'nin ilk seferi dolayısıyla vatandaşlarla sohbet ettiğini ve onların görüşlerini dinlediğini belirten Karaman, olumlu tepkiler aldığını söyledi. 

Karaman, Ankara-İstanbul YHT hattında ilk etapta günde 5 bin yolcu taşımayı planladıklarını, ilerleyen dönemlerde bu sayıyı 50 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye, YHT'ye sahip  8 ülke arasında 

Türkiye'nin YHT'ye sahip  8 ülke arasında yer aldığını dile getiren Karaman, "Bir araştırma yaptık, vatandaşlarımız özellikle de gençlerimiz YHT'ye bindiklerinde ülkeleriyle gurur duyduklarını ifade ediyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.

Ankara-İstanbul hattında 25 milyon vatandaşın yaşadığını kaydeden Karaman, aldıkları tek şikayetin bilet yetersizliği olduğunu söyledi.

"İnşallah ülkemize daha hızlısı da nasip olur"

Bu arada bayram tatili için gara gelen vatandaşlar YHT'ye yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşların garda uzun kuyruklar oluşturarak kendilerine ve yakınlarına bilet aldığı gözlendi. 

Yolculardan Huzeyfe Turgut, YHT'ye ilk kez bineceği için heyecanlı olduğunu belirterek, "Normal trenle 11 saatlik yol, 3,5 saate düşecek. Hizmetten çok memnunuz, inşallah ülkemize daha hızlısı da nasip olur" dedi.

Demiryolu çalışanı olan Mehmet Önen de otobüs seferlerinin yoğunluğuna dikkati çekerek, "Bayram öncesi İstanbul'a gitmek için bilet bulmak zor oluyordu. YHT bizi rahatlattı" diye konuştu.

Enver Malyemez ise İstanbul'a gidiş-dönüş bileti alabildiği için çok mutlu olduğunu anlatarak, "Allah Başbakanımızdan razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Fedakar Diloğlu, İlk kez bineceği YHT'yi çok merak ettiğini söyledi. Çok heyecanlı olduğunu dile getiren Diloğlu, YHT'yi bir nevi bayram hediyesi olarak gördüklerini belirtti.

8,6 milyar liraya mal oldu

Ankara-İstanbul YHT Projesi, toplamda 35 tünel, 26 viyadük, 52 köprü, 158 alt geçit, 83 üst geçit, 669 menfez, bin 23 sanat yapısı ile yaklaşık 8,6 milyar liraya mal oldu. Güzergahında sırasıyla, Pendik, Gebze, İzmit, Arifiye, Bozüyük, Eskişehir,  Polatlı, Sincan, Ankara durakları yer alan YHT, saatte 250 kilometre hıza ulaşabiliyor. YHT Ankara-İstanbul hattı için bilet fiyatları 70 lira olarak belirlenirken, 7 yaş altı ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar için 35 lira, 65 yaş üstü için 35 lira, öğrenciler için ise 55 lira olacak. YHT'ler 409 yolcu kapasitesiyle, ilk hafta 6 gidiş 6 dönüş yönünde çalışacak.