ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlatılan Afrika açılımı kapsamında gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerle oluşan olumlu hava, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri de geliştirdi. 

Türkiye'nin 2002 yılında 12 olan Afrika'daki temsilcilik sayısı, 39'a yükseldi. Ticaret müşavirliği ve ataşelik bulunan ülke sayısı da 23 oldu. 

Son 12 yılda Türk Hava Yolları, Afrika'daki iniş noktası sayısını 4'ten 42'ye çıkartırken, tüm bu gelişmeler Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin önemli oranda artmasını sağladı. 

Dış ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaştı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, Afrika ülkeleriyle dış ticaret hacmi 2009-2014 yılları arasında yüzde 40 artarak 14 milyar dolardan 19,7 milyar dolara çıktı.

Bu dönemde Türkiye'nin ihracatı yüzde 35 artışla 13,8 milyar dolar seviyelerine ulaşırken, Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yüzde 32, diğer Afrika ülkelerine ihracat yüzde 43 artış gösterdi. 

Aynı dönemde  Afrika ülkelerinden yapılanithalat da yüzde 51 artarak 3,9 milyar dolardan 5,9 milyar dolara çıktı.

İhracatta Mısır lider

Ülkeler bazında bakıldığında, Afrika'da geçen yıl sonu itibarıyla en fazla ihracat yapılan ülke 3,3 milyar dolar ile Mısır oldu. Mısır'a yönelik dış satım son 5 yılda yüzde 27 artış gösterdi. İhracatta Mısır'ı 2,1'er milyar dolar ile Libya ve Cezayir, 1,4 milyar dolarla Fas takip etti. 

Geçen yıl itibarıyla en fazla ithalat yapılan ülke ise 1,4 milyar dolar ile yine Mısır olurken, bu ülkeyi 1,2 milyar dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti, 921 milyon dolar ile Cezayir izledi. 

En çok demir-çelik satıyoruz

Ürün grupları açısından değerlendirildiğinde, Türkiye'nin Afrika ülkelerine ihraç ettiği ürünlerin başında demir-çelik geliyor. Bu kapsamda geçen yıl Afrika ülkelerine toplam 1,5 milyar dolar tutarında demir-çelik ihraç edildi.