WASHINGTON

ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından geçen eylül ayında başlatılan soruşturmada Türkiye ve Meksika kökenli bazı firmaların sattığı birtakım demir çelik ürünlerinde damping yapıldığı sonucuna varıldı.

ABD çelik üreticilerinin talebi üzerine başlatılan soruşturma, yapı endüstrisinde kullanılan ve inşaat betonunu güçlendirmeye yarayan çelik çubukların ülkeye ithalinde maliyet altı haksız fiyatlama yapıldığı iddiasını taşıyordu.

Soruşturmada, Meksika kökenli firmaların yüzde 20 ila yüzde 66 arası damping yaptığı sonucuna varılırken, Türk firmalarında bu oran yüzde 2,6 olarak saptandı. Türk ve Meksika şirketleri damping iddialarını reddederken, ABD firmalarının iç pazarda büyük bir hakimiyeti olduğunu ifade etti.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün vardığı sonuç, damping soruşturmasının ilk değerlendirmesini oluşturuyor. Bakanlığın son kararını temmuz ortasında vermesi bekleniyor.

Bununla beraber Ticaret Bakanlığı nihai karar açıklanıncaya kadar Meksika ve Türkiye’den ithal edilen demir çelik ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamasına başladı. ABD gümrükleri ihlalin ciddiyetine göre 90 güne kadar geriye dönük vergi uygulaması yapma hakkına sahip.

Türkiye, ABD’nin çelik ithal ettiği başlıca ülkeler arasında yer alıyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’den ithal edilen çelik son iki yılda yüzde 168 artarak 381 milyon dolar karşılığı 650 bin tona ulaştı.