WASHINGTON - Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) işgücü piyasasındaki gelişmeleri büyüme verisinden daha çok önemsediğini belirterek, "Eğer istihdam artışındaki istikrarlı eğilim sürerse, Fed, faiz artırımına büyüme rakamlarında dalgalanmalar olsa dahi eylülde başlar" dedi.

Sweet, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün yayımlanan toplantı tutanakları ve ABD ekonomisine ilişkin son verileri, AA muhabirine değerlendirdi.

Nisan ayına ilişkin FOMC tutanaklarının "zaman aşımına uğradığını" düşündüğünü aktaran Sweet, "Fed yetkililerinin ekonomiye yönelik güncel görüşleri, tutanaklarda tasvir edilenlerden biraz farklı olabilir. Çünkü, mart ayına ilişkin inşaat harcamaları, fabrika siparişleri ve sanayi üretimi gibi verilere bakıldığında ilk çeyreğe ilişkin büyümenin negatif olacağını görüyoruz" diye konuştu.

"ABD 2. çeyrekte yüzde 3'ün üstünde büyüyecek"

Sweet, ayrıca nisan ayına ilişkin verilerin, büyümenin yılın ikinci çeyreğinde de beklentilerin altında kalabileceğine işaret ettiğini belirtirken, "Moody's olarak ABD'nin ikinci çeyrekte yüzde 3'ün üstünde büyümesini beklediklerini" söyledi.

Sweet, "ABD ekonomisi için en büyük risk nedir?" sorusuna "Muhtemelen güçlü dolar" yanıtını verirken, hem değerli dolar hem de düşen enerji yatırımlarının büyüme oranlarını aşağı çektiğini dile getirdi.

Diğer taraftan, Fed'in büyüme verilerinden çok istihdam sektörünü önemsediğini belirten Sweet, " Fed yetkilileri, özellikle işgücü piyasasındaki atıl kapasiteye odaklanmış durumdalar ve bu azalmaya devam ediyor. Eğer istihdam artışındaki istikrarlı eğilim sürerse, Fed,faiz artırımına büyüme rakamlarında dalgalanmalar olsa dahi eylülde başlar" değerlendirmesinde bulundu.

Sweet, ayrıca Fed'in faiz artırımının doların değerini yükseltmeye devam edeceğini vurgulayarak, dolardaki rallinin son günlerde duraklamış olsa da bitmediği öngörüsünü ifade etti.