ANKARA - Türkiye, geçen yıl spor organizasyonlarında kullanılmak üzere çok sayıda ülkeden top ithalatı gerçekleştirdi. Top ithalatı için 2015'te yapılan ödeme 15 milyon 300 bin doları buldu.

Türkiye'de spora olan ilgi, pek çok branşta yürütülen organizasyonlar için yapılan ekipman ve teçhizat ihtiyacını beraberinde getiriyor. Bu ürünlerin önemli bir kısmı ülke içinden temin edilirken, çeşitli kalemlerde ithalat yapılıyor.

Türkiye'de en çok ilgi çeken spor dallarının temel unsuru olan top, bu amaçla yapılan ithalat içerisinde önemli bir yer tutuyor.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye, 2015 yılında 26 ülkeden 15 milyon 300 bin dolar değerinde spor topu ithal etti.

İthalat yapılan ülkeler arasında dünyaca ünlü spor markalarının üretim faaliyetinde bulunduğu, ucuz iş gücünün yaygın olduğu ülkeler başı çekti.

Top ithalatında ilk sırayı Çin aldı. Dünyada birçok ürünün üretim ve ihracatında başı çeken Çin'den ithal edilen toplar için Türkiye'den 9 milyon 209 bin dolar çıktı. Çin'i top ithalatında, 3 milyon 58 bin dolarla Pakistan ve 1 milyon 129 bin dolarla Tayland takip etti.

Bu dönemde en az top ithalatı gerçekleştirilen ülke ise Belçika oldu. Bu ülkeden yapılan ithalata karşılık 148 dolarlık ödemede bulunuldu.