Eklem sağlığı, en az kemik sağlığı kadar önemlidir. Çünkü kemikleri, sürtünmeden koruyan en önemli yapı, eklemlerdir. Eklemler inanılmaz güçlere dayanabilecek bir yapıdadır ve eklem içerisinde bulunan kapsüller kıkırdağı besleyen sinoviyal sıvıyla(eklem sıvısı) doludur. Sağlıksız beslenme alışkanlığı, egzersiz hataları, yaş ve genetik faktörler kıkırdak hücrelerinin parçalanmasına, sinoviyal sıvı tarafından tıkanmasına, bunlar sonucu oluşan ağrılara sebep olmaktadır. Eklem sağlığını korumak için tüketilmesi gereken 10 besini sizin için sıraladım.

1. ELMA

Elmada yoğun olarak bulunan bir antioksidan olan quercetin, eklemlerin darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlayan bir protein olan kollajen dokunun ömrünü uzatır. Ayrıca dayanıklılığının arttırılmasında da oldukça önemlidir. Elma eklem sağlığını korumak adına her gün tüketilmelidir.

2. SIZMA ZEYTİNYAĞI

İtalya’daki Catania Üniversitesi’ndeki bazı araştırmacılar kıkırdakları zarar görmüş fareler üzerinde uyguladıkları diyetlerin içine sızma zeytinyağını da eklemişlerdir. 8 hafta sonra standart diyetin uygulandığı farelerle sızma zeytinyağı içeren diyetin uygulandığı fareler karşılaştırıldığında sızma zeytinyağlı diyeti uygulanan farelerde, yağ olarak açığa çıkan ve kıkırdakları koruyan sinovyal sıvı içerisindeki lubricin miktarının önemli ölçüde arttığını gözlemlemişler. Lubricin eklem kıkırdaklarının birbiri üzerinden kayarak eklemlerin hareket etmesini kolaylaştıran glikoproteindir.

3. BALIK

Omega-3 yağ asitleri, doğal anti-inflamatuarlardır. İltihapla savaşırlar ve eklemlerdeki ağrının azalmasına; daha sağlıklı eklemler için vücudun ihtiyacı olan ortamı hazırlamaya yardımcı olurlar. Bu nedenle, eklem sağlığı için Omega-3 bakımından zengin olan somon, sardalya, orkinos ve hamsi gibi yağlı balıklar; mutlaka beslenme programına eklenmelidir.

4. KEFİR

Kültürlenmiş süt grubu besini olan kefir lactobacillus casei denen bir dizi bakteriyi içeriyor. Yapılan bir çalışmada katılımcılara iki ay boyunca her gün L. Casei verilmiştir. Çalışmanın sonunda plasebo bir grup ile deneye katılanlar karşılaştırıldığında deneklerin enflamatuar belirtilerinde ve eklem sertliklerinde azalmalar görülmüştür. Ayrıca zengin kalsiyum içeriği sayesinde de kemik ve eklem sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.

5. ZERDEÇAL 

Osteoporotik diz ağları çeken insanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 6 hafta boyunca zerdeçal tüketmek günlük alınan 800 mg ıbuprofen miktarının azaltılmasına yardımcı olmuştur. Bu durumda zerdeçalın, kıkırdaklardaki enflamatuar bileşeninin azalmasını sağlayan çok güçlü bir antioksidan olan curcumin yönünden zengin oluşu etkin rol oynamaktadır. 

6. YAĞLI TOHUMLAR 

Yağlı tohumlar denince ilk akla gelen ceviz, fındık, badem gibi besinlerdir. Yağlı tohumlar, magnezyum bakımından zengin kaynaklardandır. Magnezyum ise kemik ve eklem sağlığı için son derece önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle magnezyum bakımından zengin olan bu kuruyemişlerin, gün içerisinde ara öğünlerde gerekli miktarda tüketilmelidir. Belirli porsiyon ölçülerinde tüketilmesinin sebebi her besinde olduğu gibi bu besinlerin de fazla tüketiminin, fazla yağ ve fazla kalori alımına sebep olmasıdır.

7. BİBERİYE

Biberiye, bir diğer anti-inflamatuar besindir. Ayrıca eski dönemlerden beri, eklemlerde oluşan şişlik ve sertlik şikayetini düzeltmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu faydası fark edildiğinden beri de, eklem dostu besinlerin başında gelmektedir. Yemeklerde kurutulmuş baharat veya taze yapraklar halinde kullanılabildiği gibi çay formu ile de tüketilmesi mümkün olan bitki türüdür.

8. SARIMSAK

Sarımsak, antioksidan besinler arasında başta gelmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan anti-inflamatuar maddeler ile de eklem sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Sarımsak, immün sistemi güçlendirerek sadece mevsimsel hastalıklardan korumakla kalmaz; ayrıca eklem ve kemik sağlığını da korumada yardımcı. Bu nedenle, beslenme programında mutlaka sarımsak da bulunmalıdır.

9. ZENCEFİL

Zencefil, birçok ağrı kesiciden daha etkili bir anti-inflamatuar besindir. Eski dönemlerden bu yana, eklem ağrılarını gidermek ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle, zencefil hem eklem ağrılarının tedavisinde hem de genel olarak eklem sağlığını korumak için tüketilebilir.

10. RENKLİ MEYVE VE SEBZELER

Meyve ve sebzelerin her biri, içerisinde farklı vitamin, mineral ve antioksidanlar bulundurmaktadır. Vücuda pek çok yararı olan bu öğeler, vücudun düzenli çalışmasını sağlar. Aynı şekilde vücuda zarar veren radikalleri de uzaklaştırarak direncinin artmasını sağlamaktadırlar.  Bu nedenle eklem sağlığı için, beslenme programında meyve ve sebzelere ağırlıklı olarak yer verilmelidir. Bunu uygularken de çeşitliliğe farklı renklere sahip sebze ve meyvelerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Ne kadar çok renk o kadar sağlık.