Fosil yakıtların bilinçsizce insanlar tarafından tüketilmesi sonucunda atmosferdeki karbon dioksit miktarı artar. Son 40 yıl içinde atmosferdeki karbon dioksitin %30 oranında arttığı bilinmektedir.
Fosil yakıtlar olarak bilinen kömür, petrol ve doğalgaz, gelişmiş tüm ulusların enerji gereksinimlerini karşılar. Bu nedenle de, dünya ekonomisi karbon üzerine kuruludur. Bu yakıtlar yakıldığında ortaya karbon dioksit çıkar. Böylece insanlar doğal süreçle atmosfere verilen karbon salınımından daha hızlı atmosfere karbon dioksit eklemektedir. Atmosferdeki fazla karbonun büyük bir kısmı ağaçlarda depolanır. Çeşitli nedenlerle orman alanlarının yakılarak yok edilmesiyle depolanan tüm karbon dioksit atmosfere verilir. Bu alanların kesilerek açılmasıyla da, karbonun depolarından atmosfere geçmesine neden olur. Atmosferde karbon dioksit fazlası yüzyılın en büyük tehlikesi olarak kabul edilen küresel ısınmanın sebebini oluşturur. Atmosferdeki karbon dioksit, sera etkisi adı verilen bir yolla güneş ısısını tutarak yeryüzünün aşırı ısınmasında önemli bir rol oynar. Sera etkisi, doğal bir ısınma sürecidir. Atmosferde artan karbon dioksit seralarda olduğu gibi dünyanın daha fazla ısınmasına neden olur.

Sera Etkisi
  
Güneşten gelen dalgalı radyasyonun bir kısmı doğrudan atmosfer tarafından uzaya verilirken, bir kısmı da yeryüzü tarafından emilir. Isınan yeryüzünden salınan uzun dalgalı radyasyonun önemli bir bölümü tekrar atmosfer tarafından emilir. Atmosferdeki gazların kısa dalgalı güneş ışınlarına karşı çok geçirgen, yeryüzünden verilen uzun dalgalı radyasyona karşı ise, biriken sera gazları nedeniyle daha az geçirgen olması sonucunda, yere yakın kısımların beklenenden daha fazla ısınması olayına atmosferin sera etkisi denilmektedir.

Küresel Isınma
 
Atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.

Küresel ısınmanın önlenmesi için;

1-) Orman tahribine son verilmeli, ağaçlandırmaya gidilmeli,
2-) Fosil yakıtların tüketimi azaltılmalı,
3-) Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli,
4-) Teknolojik aletler zarar vermeyecek şekilde yenilenmeli,
5-) Dünyaya zarar verenler en ağır şekilde cezalandırılmalı,
6-) Sanayi, dünyaya zarar vermeyecek şekilde yapılmalı,
7-) Arabalar vb. fosil yakıt yerine daha yeni enerji kaynaklarıyla çalışmalı,
8-) Düşük enerji tüketen aletler kullanılmalı…
8-) İsraf yapılmamalıdır (su, elektirik vb.)
9-) Sularımız gerekli zamanlarda ve yerlerde kullanılmalıdır.