Amerika Birleşik Devletleri pek çok kişinin hayalini kurduğu ülke olarak değerlendirilebilinir. Evet ABD bir bakıma özgürlükler ülkesi, gelişmiş bir ekonomi ve uzaktan farklı bir dünya.

Bireysel silahlanmayı ise ülkenin en büyük "yasal" problemi olarak adlandırmak yanlış olmaz sanırım. 

ABD’de geçtiğimiz yıllarda geniş kapsamlı bir araştırma yapılmış ve 1968-2014 yılları arasında askeri çatışmalarda 1.2 milyon Amerikalının hayatını kaybettiği hesaplanmış. Bireysel silahlanma yüzünden ise 1.5 milyon Amerikalı hayatını kaybetmiş!

Geçen gün Chicago Schiller Park'taki evime dönerken sokakta bi gariplik doğrudan gözüme çarptı. Öyle Türkiye'deki gibi değil burası. Etrafta yürüyen bir insan kulu görmek nadirdir. Herkesin arabası var. Ama bizim sokak bi hareketli. Camdan başını çıkarmış etrafına bakınan mı dersiniz kapı önüne çıkmış meraklılar mı...4 polis arabası yolu kapatmış. En basit trafik olayina bile kimi zaman 3-4 polis ambulans itfaiye topluca gittiği için çok saşırmamıştım ama, üstüne bir o kadar canlı yayın aracı ve muhabir-kameraman görünce ben de ne olmuş yahu burda? dedim. Olayı öğrendim tabii hemen. Basit bir yol kavgası yüzünden 19 yaşındaki bir gençle 53 yaşındaki kadın tartışmış. Yetmemiş birbirlerine yasal olarak sahip oldukları silahları doğrultup çatışmışlar! Yaşlı kadın olay yerinde ölmüş, 19 yaşındaki genç yaralı olarak hastaneye kaldırılmış. İçinizden aman ne olacak Türkiye’de de oluyor demeyin. Çünkü burada yaşananlar çok farklı. Cezaların çok ağır olmasına rağmen tetiğe basıyorlar. Alkol kullanma yaşının bile 21 olduğu ABD’de, kimi eyaletlerde 18 yaşına girenler silah sahibi olabiliyor. 19 yaşındaki bu genç de, yol verme yüzünden tartıştığı kadınının ölümüne sebep oluyor...

Çocukken Diyarbakır, Karabük, Sakarya ve İstanbul sokaklarında büyüdüm. Annem  akşam ezan okununca artık oynamayı bırak eve gel derdi. Biz sokaklarda oynayıp, meyve bahçelerinde büyüdük ama Amerika Birleşik Devletleri’nde sokakta oynayan çocuk bulmak zor. Güvensiz sokaklar, yalnız çocuklar adeta evlerde büyüyor. 

Yaşadığım Chicago bölgesi silahlı saldırıların en çok olduğu şehirler arasında. Chicago, New York ve Los Angeles’tan sonra ABD’nin üçüncü büyük metropolü olmasına rağmen, işlen cinayet sayısı bu iki şehirdeki cinayetlerin toplamından daha fazla. Geçtiğimiz yıl son 20 yılın en kanlı senesi oldu.

4.368 kişi vuruldu, 786 kişi öldürüldü. Bu yıl ki rakamlar 948 kişi vuruldu ve 186 kişi öldürüldü. Bu olaylar şehrin daha ziyade az gelişmiş bölgeleri olan güney ve batı kesimlerinde yaşanıyor. Bu bölgelerde "çete savaşları" sık sık yaşanıyor. 20 dolar için adam öldürülüyor. Düşünün öyle bir memleket burası!