BALIKESİR - Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle özellikle Midilli Adası'ndan alışverişe gelen Yunanlıların azalması, Kuzey Ege'nin turizm merkezlerinden Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde ticareti olumsuz etkiledi.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oda olarak EXPO 2015 Fuarı ile ilgili Midilli organizasyon komitesiyle bir sözleşme imzaladıklarını hatırlattı.

Bu kapsamda, 3-6 Temmuz'da uluslararası boyutta düzenlenecek ticaret ve turizm fuarına Ayvalık Belediyesi ile katılmayı planladıklarını belirten Kantarcı, "Bu fuara odamız bünyesindeki 6 firmamızı da götürecektik. Tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık ancak ne yazık ki önceki akşam televizyon kanallarının haber bültenlerinde Yunanistan'ın borsa ve bankalarının kapalı olduğunu öğrendik. Bugün de bir yazı geldi ve fuarın 21-23 Ağustos'a ertelendiğini öğrendik" dedi.

Kantarcı, Ayvalık'ın Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan gelen günübirlik turistlerden oldukça önemli gelirler sağladığını vurguladı.

Önceki senelerde Midilli'den hemen her gün ilçeye belli bir sayıda Yunanlı turistin geldiğini,  günlük alışverişlerini Ayvalık'tan yaptıklarını dile getiren Kantarcı, "Yunanlı turistlere yönelik ilçede dayanıklı tüketim mallarının satışları bile vardı. Perde, mobilya ve seramik gibi çeşitli ürünler satın alıyorlardı. Yunanistan'daki kriz nedeniyle Ayvalık'taki ticaret hacmi olumsuz yönde etkilendi. Bu krizin çabuk atlatılmasını ümit ediyor ve taşların yerlerine oturmasını bekliyoruz. İnşallah bu kriz uzun sürmez" değerlendirmesinde bulundu.

Kemer sıkma politikası

İlçede faaliyet gösteren bir turizm firmasının sahibi Hasari Kaplan da özellikle son dönemlerde Yunanistan'da ciddi anlamda bir kriz bulunduğunu anımsattı.

İş hacimlerinde, 3-4 yıl öncesine göre yüzde 90 düşüş olduğunu aktaran Kaplan, "Şu anda pek fazla tur yapamıyoruz. Yunan halkının alım gücü çok düşük. Kemer sıkma politikası nedeniyle Yunanlı memur kesiminin özellikle iç bölgelerde ağırlıklı olmak üzere pek harcama yapamadıklarını gözlemliyoruz" diye konuştu.

Yunanistan'daki tavernaların ve eğlence merkezlerinin artık haftada bir gün açık olduğunu dile getiren Kaplan, bu ekonomik tablonun ilçedeki turizm firmalarını derinden etkilediğini anlattı.

Başka bir turizm firmasının sahibi Ahmet Jale ise 30 yıldır Ayvalık-Midilli arasında seferler düzenlediklerini belirterek, son zamanlarda Türklerden Midilli Adası'na çok yoğun bir talep olduğunu ancak Yunanlıların eskisi gibi gelmediğini söyledi.

Jale, Yunanlıların Ayvalık'taki alışverişlerinin 5 yıldır günden güne düştüğünü, bunun etkilerinin özellikle son bir aydır ciddi ölçüde hissedildiğini dile getirdi.