LONDRA - Yunanistan'da dün yapılan referandumdan politikaları doğrultusunda "Hayır" sonucu çıkan Radikal Sol Koalisyon İttifak'ın (SYRIZA) İngiltere Sözcüsü ve Doğu Anglia Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Marina Prentoulis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonucun tam bir zafer olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Başbakanı François Hollande'ın, Yunanistan’ı AB içinde tutmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylediğini ifade eden Prentoulis, "Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) içerisinde kalacağımızı umuyoruz" dedi.

Referandumun ardından Yunanistan’ın mevcut ekonomik durumunun yeni bir anlaşma sağlanarak düzeltilmesi için çalışılacağına işaret eden Prentoulis, “En kısa zamanda müzakerelere yeniden başlamak istiyoruz. Kreditörler kemer sıkma politikalarını kabul etmediğimizi anlayacaklar. Borçlarımızın yeniden yapılandırılması büyük bir mesele ve çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.

Prentoulis, ülkenin yaklaşık 323 milyar avroluk borcunun bir an önce yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi. Yunanistan hükümeti tarafından 2012’de yapılana benzer bir şekilde borçların bir kısmının silinmesinin talep edilip edilmediğine ilişkin soruya ise Prentoulis, “Bunu bekleyip görmemiz gerekecek. Fakat ben borç sorununun çözümlenmesini umuyorum. Ya saç tıraşı yapılacak ya da Yunan halkı için uygulanabilir başka bir şey olacak” karşılığını verdi.

Mevcut ekonomik sorunların artık ertelenemeyeceğine dikkati çeken Prentoulis, “Referandum sonucu Avro Bölgesi ve AB için dönüm noktası olacak, yeniden demokrasi ve adalet prensiplerine dönecekler” ifadesini kullandı.