ŞIRNAK - Irak Şam İslam Devleti terör örgütünün (IŞİD) saldırıları sonucu topraklarını terk eden Yezidilerden 600'ü, 17 gün süren çile dolu yolculuğun ardından Uludere’nin Ortasu köyü yakınlarından Türkiye'ye giriş yaptı.

IŞİD'in saldırıları sonucu evlerini terk edip önce Sincar Dağı'na, ardından Suriye üzerinden Irak'ın Zaho kentine ulaşan Yezidilerin bazıları, pasaportları olmadığı için Habur Sınır Kapası'ndan giriş yapamadıkları Türkiye'ye dağlık kesimden kaçak olarak ulaşmayı tercih ediyor. 

Yoğunluklu olarak Uludere’nin Yemişli, Yekmal ve Andaç köyü yakınlarındaki sınırdan yurda giren Yezidilerin kimilerinin kucağında bebeği, kiminin ise sırtında hasta veya yaşlı yakınını taşımaktan yorgun haldeki görüntüsü görenlerin yüreğini burkuyor.

AA muhabirinin Irak topraklarından itibaren görüntülediği kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu 600 Yezidi, Zaho'dan başlayan ve 6 saat süren tehlikeli yolcuktan sonra sınırın Irak kesiminde yer alan Şilit yaylasına geldi.

Günlerdir yaşadıkları büyük sıkıntılar ve dağlık arazide saatlerce yürümenin verdiği zorluktan bitkin düştükleri görülen Yezidiler, açlıklarını etraftan topladıkları bitkilerle, susuzluklarını da yol güzergahlarındaki su birikintilerinden gidermeye çalıştı.

Yemek ikram ettiler

Yezidilerin yaya geldiğini öğrenen Ortasu köylüleri, traktör ve pikaplarıyla sınırı geçerek Irak topraklarında araçlarına aldıkları grubu köye getirdi.

Ortasu İlkokulundaki sınıflara yerleştirilen Yezidiler için ayrıca okul bahçesinde çadır kuran köylüler, misafirlerine yemek ve su ikram etti. Hasta olanlara da ilaç verdi.

"17 gündür yoldayız"

İrhan Hırto (60), IŞİD mensuplarının saldırıları dolayısıyla büyük acılar yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Çok acılar gördük. Susuzluktan çocukların öldüklerini gördük. Koço köyündeki herkesi öldürdüler. 17 gündür yoldayız. Günlerce yürüdük."

Nizam Haydar da saldırılardan kurtulmak için önce Şengal Dağı'na kaçtıklarını, Suriye’nin kuzeyine geçerek Irak'ın Zaho kentine ulaştıklarını söyledi.

Kadın ve çocuklarla yaptıkları zorlu yolculuğun büyük bölümünde yürümek zorunda kaldıklarını vurgulayan Haydar, "IŞİD mensupları kuzenlerimi kaçırdı. Kimse bize yardımcı olmadı” şeklinde konuştu.

Leyla Kasım Ömer adlı Yezidi de Şengal’den kaçtıklarını kaydederek, çocuklarıyla zorlu bir yolculuk yaptıklarını anlattı.

Yezidilerin, işlemlerinin ardından Şırnak Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğüne sevk edilecekleri ve ardından Midyat'taki çadırkente gönderilecekleri öğrenildi.