MUĞLA

Bodrum ilçesinde yeni bir hayat ümidiyle Avrupa'ya gitmek için ölümü bile göze alan kaçaklar, Ege'nin serin sularında kürek çekerek Yunan adalarına geçmeye çalışıyor.

Yurtiçi ve yurtdışında büyük yankı uyandıran 2 yaşındaki Aylan ve ağabeyi 3 yaşındaki Galip Kurdi'nin cansız bedenlerinin bulunduğu Turgutreis Mahallesi'nin Akyarlar mevkisinde, gece saatlerinde çok sayıda kaçak, Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmeye çalıştı.

Gece boyunca bölgede bekleyen AA ekibi, kaçakların zor anlarını görüntüledi. Bölgede düzenli olarak devriye görevi yapan jandarma ekiplerinin geçişinin ardından saklandıkları ağaçlık ve sazlık alandan çıkan kaçaklar, lastik botlara binerek denize açıldı.

Bota taktıkları motorun çalışmaması üzerine kürek çekerek ilerlemeye çalışan 10 erkek kaçak, denizin dalgalı olması nedeniyle kısa süre sonra geri dönmek zorunda kaldı. Kaçaklar botu ve küreklerini yanlarına alarak geldikleri ağaçlığa doğru gitti. Yaklaşık 2 saat sonra başka bir grup kaçak yine aynı ağaçlık bölgeden çıkarak botlarını denize indirdi. Botun motorunu çalıştıramadıkları için paniğe kapılan kaçaklar devam edip etmeme konusunda kendi aralarında tartıştı. Tartışmanın ardından kaçaklar botu ve kürekleri yanlarına alarak sahilden koşarak uzaklaştı.

Karada ve denizde önlemler

Bölgede yeni faciaların yaşanmaması için Bodrum Jandarma Komutanlığı ve Turgutreis Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Jandarma ekipleri, 8 bölgede oluşturulan kontrol noktasında yoldan geçen araçları durdurarak kontrol etti. Özellikle taksi ve minibüsleri sıkı şekilde kontrol eden ekiplerin, çalışmaları gece boyunca devam etti.

Sahil Güvenlik botları ise denizde sürekli devriye görevi yaparak kaçakların yasa dışı geçiş girişimlerini önlemeye çalıştı.

Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolleri sırasında yine Akyarlar Sahili'nden içinde kaçakların bulunduğu lastik bir botun denize açıldığı belirlendi. Botta bulunan çoğu Suriye uyruklu 20 kaçak yakalanarak Turgutreis Sahil Güvenlik Komutanlığına getirildi.

Islandıkları için üşüdükleri gözlenen kaçaklara askerler tarafından battaniye dağıtıldı. Sahil Güvenlik botunu gören kaçakların tekneleriyle sahile geri döndükleri kaydedildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığının bahçesinde daha önce yakalanan kaçaklara ait onlarca tekne motoru, akü ve kürek de dikkati çekti.

Bu arada, çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, bölgede kaçakların umut yolculuğunu haber yapmak için bekliyor.