SANA

Yemen'deki krize çözüm bulmak amacıyla düzenlenen toplantıda "Başkanlık Konseyi" oluşturulması gündeme geldi. Ensarullah Hareketi, geniş katılımlı toplantı çağrısı yaptı.

Toplantıya katılan taraflardan alınan bilgiye göre; başkent Sana'daki bir otelde akşam saatlerine kadar devam eden toplantıya, geçen Eylül ayında "Barış ve Ortaklık Anlaşması'nı" imzalayan Ortak Muhalefet Bloğu (JMP) partileri ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi temsilcileri ve Husilerin yanı sıra diğer siyasi hareketler katıldı.

Krize çözüm olarak, gelecek dönemde yönetimi devralacak "Başkanlık Konseyi"nin oluşturulmasının değerlendirildiği toplantıda, taraflar arasında, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının kabul edilmesi ve yerine Meclis Başkanı Yahya er-Rai'nin getirilmesi ya da Hadi'nin görevde kalması konusunda görüş ayrılığı yaşandığı belirtildi.

Toplantıya katılan taraflardan alınan bilgiye göre; BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer'in, ülkede yaşanan krizin çözümü için siyasi taraflarla yaptığı görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı bildirildi.

Katılımcılar, "öneriler arasından uygun bir çözüm geliştirmek" için görüşmelere bugün devam edilmesi yönünde karar aldı.

Ensarullah Hareketi'nden geniş katılımlı toplantı çağrısı

Yemen'deki Ensarullah Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi, "ülkedeki güvenlik ve siyasi" konuları ele alacak geniş katılımlı toplantı düzenlenmesi çağrısı yaptı. 

Husi, harekete ait el-Mesire televizyonunda yaptığı konuşmada, Yemenli tüm siyasi güçlerin, Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarına bağlı kalınmasına yönelik halkın çağrılarını anlamalarını umut ettiğini dile getirdi.

"Hareketin, ülkeyi kantonlara bölme ve anayasanın geçerliliğini sürdürmeyi hedefleyen komploları bozmak için attığı son adımlar gerekliydi" diyen Husi, başkent Sana'da bu cuma ülkedeki güvenlik ve siyasi konuları ele alarak, "önemli ve tarihi" kararlar almaya yönelik geniş katılımlı toplantı çağrısında bulundu.

Ülkenin çıkarının, "yönetimin barışçıl geçiş süreciyle el değiştirmesi" olduğunu ifade eden Husi, şunları kaydetti:

"Yemen halkı, ülkenin yabancı ve yerli güçler tarafından çökertilmesi veya bölünmesine izin vermeyecek. Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi ve hükümetin istifasını sunması, başarısızlığı örtme ve mevcut anayasayı empoze etmeye yönelik bir manevradır. Hareketin, ülkeyi kantonlara bölme ve anayasanın geçerliliğini sürdürmeyi hedefleyen komploları bozmak için attığı son adımlar gerekliydi."

ABD: Husilerle istihbarat paylaşımında bulunulmadı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD birliklerinin, siyasi ve güvenlik krizinin yaşandığı Yemen’de, Husiler'le istihbarat paylaşımında bulunmadığını söyledi.

Kirby’ye günlük basın brifinginde, Yemen’deki gelişmeler de soruldu. ABD güvenlik güçlerinin Husiler'le doğrudan görüşme yapıp yapmadığına yönelik bir soru üzerine Kirby, "Husiler'le herhangi bir istihbarat paylaşımı yok. Bunu yapmak için de resmi bir anlaşma yok. Böyle bir şeyi yapabilmek için bu tür resmi anlaşmaya ihtiyaç var" yanıtını verdi.

Kirby, ABD hükümeti yetkililerinin, akışkan siyasi bir karmaşanın hakim olduğu Yemen’de çeşitli taraflarla iletişim halinde olduğunu dile getirdi.

Kirby, bir soru üzerine, ABD’nin Yemen’de terörle mücadele operasyonlarına devam ettiğini kaydetti. Kirby, "Bu operasyonları yapmamız gerekiyorsa, bunu tek taraflı gerçekleştirme hakkımız ve sorumluluğumuz var. Bu, Arap Yarımadası El-Kaidesi’ne karşı Amerikan halkını korumayla ilgili. Bunu çok ciddiye alıyoruz" diye konuştu.

"Hak ihlallerine maruz kaldık"

Öte yandan Sana’da Husiler tarafından alıkonulan bir grup Yemenli, hak ihlallerine maruz kaldıklarını belirtti.

Husiler tarafından iki gün alıkonulan grup, başkent Sana'da yaptıkları basın açıklamasında, kendileri gibi onlarca kişinin, Husilerce kaçırıldığı zaman zarfında "ihlallere" maruz kaldıklarını savundu.

Alıkonulmasının ardından serbest bırakılan Ahmed eş-Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir önceki gün Sana’da katıldığım gösteri sırasında güvenlik gücü üniforması giyen bir Husi bana dipçiğiyle vurdu ve zorla aracına attı" dedi.

Sana’daki bir polis merkezine götürüldüğünü aktaran Şami, yol boyunca "Size göstereceğiz, siz hırsızsınız" şeklinde tehdit edildiğini öne sürdü.

Samid es-Samii ise gösteriye katıldığı sırada Husilerin tutukladığı 15 kişiyle bir polis merkezine götürüldüğünü dile getirerek, yol boyunca tartaklandıklarını söyledi. Samii ayrıca polis merkezindeki nezarethanede kendilerine psikolojik baskı yapıldığını da iddia etti.

Yemen'de, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırmasıyla yeni boyut kazanmıştı.

Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet de "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği" gerekçesiyle istifa etmişti. Hadi de bu gelişmenin ardından istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise istifayı reddederek, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmış ancak geçen pazar yapılacak oturum ertelenmişti.