SANA - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, "ülkenin krizden çıkması için" bir hafta içerisinde yeni hükümet kurulması ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesine karar verdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan toplantı sonrası açıklamada bulunan Hadi, ülkedeki gerilimin son bulması için bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve benzin fiyatlarının düşürülmesine karar verdiğini ilan etti.

Güney bölgesindeki ayrılıkçı gruplar ve Husilere kurulacak yeni hükümete katılmaları çağrısında bulunan Hadi,  bütün grupların içişleri, dışişleri, maliye ve savunma bakanlıklarında bakan ve yönetici olarak seçilme hakkı olduğunu vurguladı.

Kurulacak yeni hükümette tarafların bütün bakanlıklara aday iki isim önermesi ve bu isimlerden birinin seçilmesinin cumhurbaşkanı ve başbakan tarafından karar verileceği şartı koyduğunu kaydeden Hadi, "Aldığımız bu karar zayıflıktan kaynaklanmıyor. Bu Yemen'in çıkarları içindir. Bu durumun kaybeden veya kazanan tarafı yoktur, kazanan sadece vatandır" dedi.

"Ordumuz Yemen'in güvenliği için savaşmaya hazırdır" diyen Hadi, Husilerin Umran'dan çekilmelsini ve el Cevf'teki çatışmaları da durdurmalarını istedi. Hadi ayrıca, göstericilerden başkent Sana'daki çadırlarını da kaldırmalarını talep etti.

Husilerin talepleri

Husilerin talepleri arasında elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının geri çekilmesi, hükümetin Hadi tarafından feshedilerek yeni bir kabinenin kurulması ve Husilere 5 bakanlık koltuğu verilmesi gibi talepler yer alıyordu.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde bulunan "Husi Ensarullah Hareketi", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu ülke nüfusunun yüzde 35'ini ise Zeydiyye mezhebine mensup Yemenliler oluşturuyor. İmam Meciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoriteler tarafından "gayrimeşru" ilan edilenHusi hareketinin, Şii Caferi mezhebine yakınlığıyla bilinen Carudiyye ekolüne mensup oldukları ve İran tarafından desteklendikleri iddia ediliyor.

Yemen'in başkenti Sana'da Husiler hükümet karşıtı gösterilerine devam ederken, caddelere kurdukları çadırlarda hükümetin istifası için eylemlerini sürdürüyor. Husiler ile Halk Savunma Komiteleri tarafından desteklenen ordu birlikleri arasındaki çatışmalar da devam ediyor.