SANA - Yemen'in başkenti Sana'da Husiler hükümet karşıtı gösterilerine devam ederken, caddelere kurdukları çadırlarda hükümetin istifası için eylemlerini sürdürüyor.

Husiler, bakanlıkların bulunduğu Havaalanı Caddesi ve Tağyir (Değişim) Meydanı'nda kurdukları çadırlarda hükümet karşıtı tutumlarını sergiliyor. Sivil itaatsizlik eylemlerini, düzenledikleri yürüyüşlerle devam ettiren Husiler, hareketin lideri Abdülmelik el-Husi'nin çağrısına uyarak Sana'nın değişik yerlerinde konuşlanıyor.

Kurulan çadırlarda güvenliği Husi gençler sağlarken, sivil eyleme zarar verilmemesi için çadırların bulunduğu noktalara silahlarla girilmesine izin verilmiyor.

Gösteri çadırlarında bir arada yaşamayı öğrendiklerini ve hükümet devrilene kadar buna devam edeceklerini söyleyen Husiler, "çadırlar direnişimizin okulu oldu" değerlendirmesinde bulunuyor.

Abdülmelik el-Husi, yenilediği çağrısında, sivil itaatsizlikte ''üçüncü merhaleye'' geçişin başlatılması ve gösterilerin hükümetin aldığı akaryakıt zammı gibi kararların geri çekilene kadar devam etmesi mesajı vermişti. Husi, ayrıca ''barışçıl gösterilere'' herhangi bir silahlı müdahale yapılması durumunda karşılık verileceğini söylemişti.

Hadi'den diyalog çağrısı

Sana'daki " Husi tehdidine" karşılıkYemen yetkililerinin diyalog yanlısı tutumu ise devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Hadi, geniş katılımlı toplantıda ''Husilerin Lideri Abdulmelik el-Husi'yle Cumhurbaşkanlığı Arabuluculuk Komitesi'nin görüşmeleri başlatmak için tekrar Sa'da'ya göndermeye hazır durumdayız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" demişti.

Husiler geçen hafta Sana’da bazı hükümet binalarının yakınında çadırlar kurarak, sivil itaatsizlik eylemleri düzenleyeceklerini açıklamıştı. Hareketin lideri Husi de Cumhurbaşkanı'na hükümeti görevden alma konusunda mühlet vermiş, aksi halde ülkedeki durumun daha da kötüleşeceğini söylemişti.

Husilerin talepleri

Husilerin talepleri arasında elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının geri çekilmesi, hükümetin Hadi tarafından feshedilerek yeni bir kabinenin kurulması ve Husilere 5 bakanlık koltuğu verilmesi gibi talepler yer alıyor.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde bulunan " Husi Ensarullah Hareketi", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ileYemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu ülke nüfusunun yüzde 35'ini ise Zeydiyye mezhebine mensup Yemenliler oluşturuyor. İmam Meciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el -Husi gibi Zeydi otoriteler tarafından "gayrimeşru" ilan edilenHusi hareketinin, Şii Caferi mezhebine yakınlığıyla bilinen Carudiyye ekolüne mensup oldukları ve İran tarafından desteklendikleri iddia ediliyor.