İSTANBUL

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevde kalması konusunda İran ve Rusya'nın kararlılığını vurgulayarak, bu konunun İran için "kırmızı çizgi" olduğunu belirtti.

Lübnan'ın El-Ahbar gazetesine konuşan Velayeti, bölgedeki gelişmeler ve İran'ın Suriye politikasına dair açıklamalarda bulundu.

Esed'in iktidarda kalması için Rusya ile ortak hareket ettiklerini belirten Velayeti, "Rus tarafı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kalması konusunda ısrarlı. İran da Esed'in kalması konusunda kesin bir kararlılığa sahip. Esed'in görevde kalması bizim için kırmızı çizgidir." dedi.

"İran ve Hizbullah meşru Suriye hükümetini fiilen destekliyor" diyen Velayeti şunları söyledi:

"Rusların bu konuyla ilgisi bulunmuyor. Biz Rus dostlarımıza bu konuda kararlı olduğumuzu ilettik. Ruslar da Esed'in yerine geçecek kimse olmadığı fikrine ulaştı. Eğer Esed'in görevden alındığını farz edersek Suriye'deki durumun Libya örneğinden daha zor olacağına inanıyorum."

Rusya-İran arasındaki görüş ayrılıkları

Rusya ile stratejik iş birliği içinde hareket ettiklerini ancak buna rağmen bazı konularda "görüş ayrılıkları" yaşandığına dikkati çeken Velayeti, "Biz ve Rusya bölgesel düzeyde ortak stratejik politikayı hayata geçirdik. Bunun başlangıç aşamasındayız. İşin başında bazı meselelerde görüş ayrılıkları olabilir ancak İran ve Rusya'nın iş birliği devam etmeli ve iki tarafın iradesi de bu yöndedir." diye konuştu.