VATİKAN

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Katolik kilisesinin 262. ruhani lideri, aynı zamanda Türkiye'yi ilk ziyaret eden papa olan Papa 6. Paulus'u "kutsal kişi" ilan etti.

Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen ve yaklaşık 70 bin kişinin katıldığı törenle kilise tarihinde 1963-1978 arasında 262. Papa olarak görev yapan İtalyan Giovanni Battista Montini'yi, havari adıyla Papa 6. Paulus'u kutsadı.

ABD'de 2001'de fiziksel problemlerle doğması beklenirken, kürtajı reddederek şifalı biçimde çocuğunu dünyaya getiren anneye şefaat eden Papa 6. Paulus, Katolik inancına göre mucizeyi gerçekleştirdiğine karar verilerek “kutsal kişi” ilan edildi.

Papa Franciscus, Papa 6. Paulus’un doğum günü olan 26 Eylül’ün, onun anılacağı bayram günü olarak açıkladı.

Papa 6. Paulus’un Tanrı’nın güvenini ve coşkusunu kaybetmeden İsa Mesih’in ilk havarisi Aziz Petrus’un teknesini idare etmesini bildiğini ifade eden Papa Franciscus, “O, (İkinci Vatikan Konsili) konsilin büyük dümencisiydi. O yorulmak bilmeyen, büyük yüreği olan bir Hristiyandı” dedi.

Bu büyük Papa'ya, bu bağlamda samimi ve önemli gibi basit bir kelime söylemeyeceğini dile getiren Papa Franciscus, “Tanrı’nın huzurunda bu cesur Hristiyan, bu yorulmaz havariye, bizim Sevgili Papamıza, İsa ve onun Kilisesi için gösterdiği sevgi, mütevazilik ve önderlik için teşekkür ederiz” diye konuştu.

Törene, Papa 6. Paulus'un kardinallik mertebesine yükselttiği Papa Franciscus'un halefi Emerit Papa 16. Benediktus da katıldı. 16. Benediktus da papalığı döneminde Papa 6. Paulus'u "saygıdeğer" kişi ilan etmişti. Papa Franciscus, törenin hem başında hem de sonunda selefinin yanına giderek selamlaştı.

Papa Franciscus, törende hazır bulunan Rahipler Meclisi üyelerini tek tek selamladıktan sonra "papamobile" olarak adlandırılan aracıyla Aziz Petrus meydanında inananlar arasında tur attı.

Vatikan basınındaki haberlerde, Papa 6. Paulus'un 2015'te "Aziz" ilan edilebileceği de belirtiliyor. Katolik inancına göre gerçekleştirdiği mucizeleri ölümünden sonra Papa tarafından onaylanan kişiler, ilk mucizeleri sonrasında önce "kutsal kişi" ilan ediliyor. Bu kişinin ikinci bir mucizeye daha sahip olduğu Papalık Azizler Kongregrasyonu'nun önerisi Papa tarafından onaylanırsa, söz konusu kişi "Azizlik" mertebesine yükseltiliyor. Bir kişinin aziz ilan edilmesi için her zaman ikinci bir şart aranmıyor.

Bu arada, Papa 6. Paulus’un kutsal kişi ilan edildiği ayinde, Rahipler Meclisi’nin (Sinod) geçen iki haftada yapılan ailevi konuların ele alındığı üçüncü olağanüstü toplantısı da sona erdi. Papa Franciscus, çağrısıyla toplanan Sinod’un Yunanca kelime anlamından gelen “beraber yürüme”yi gerçekleştirecek şekilde güzel iş çıkarttığını belirttiği üçüncü olağanüstü toplantısında, 2015’te yapacağı bir sonraki toplantısına yönelik öğütlerde bulundu. Rahipler meclisinin üyelerine seslenen Papa, "Dikkatlice, toplumun değişen koşullarına ve artan ihtiyaçlarına uyum sağlamak için çalışın. Yeniliklerden ve Tanrı’nın sürprizlerinden korkmayın” dedi.

Sinod’un iki haftalık çalışması boyunca, Kilise için tabu olan eşcinseller ve boşandıktan sonra tekrar evlenenler üzerine fikir ayrılığı yaşadığı ortaya çıkmıştı.