İSTANBUL - Suriye'de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2139 sayılı kararının kabul edilmesinin üzerinden geçen yaklaşık iki ay içinde düzenlenen varil bombalı saldırılarda, yüzde 96'sı siviller olmak üzere 949 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) yayımladığı raporda, BMGK'nın 2139 sayılı kararının kabul edildiği 22 Şubat'tan bu yana Suriye'de varil bombalarıyla düzenlenen saldırılarda 252'si çocuk, 137'si kadın olmak üzere 920 sivilin hayatını kaybettiği, hayatını kaybeden muhalif direnişçilerin sayısının ise 29 olduğu belirtildi.

Raporda 541 kişinin Halep ve kırsalında düzenlenen saldırılarda öldürüldüğü ve bunlardan yüzde 99'unun sivil olduğu ifade edildi. Halep'teki saldırılarda hayatını kaybedenlerin 163'ünün çocuk, 69'unun kadın ve 4'ünün sivil savunma ekibi çalışanı olduğuna işaret edilen raporda, öldürülenlerden sadece 3'ünün silahlı direnişçi olduğu kaydedildi.

Rejim güçleri tarafından düzenlenen varil bombalı saldırılarda çok sayıda kişinin de yaralandığına dikkati çekilen SNHR raporunda, sadece Halep'teki hastanelerden birine söz konusu bombalamalar nedeniyle günde ortalama 12 yaralının geldiği aktarıldı.

Raporda ayrıca, rejim güçlerinin hedef gözetmeksizin düzenlediği varil bombalı saldırılar nedeniyle çok sayıda evin yıkıldığı ve halkın bölgeyi terk etmeye zorlandığı vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi, üyeler arasında uzun süre devam eden müzakerelerin ardından nadir görülen bir konsensüsle  22 Şubat 2014'te kabul edilen  2139 sayılı kararda, Suriye'deki taraflardan insani yardım ulaştırılmasına izin vermelerini, kentlerdeki kuşatmaları kaldırmalarını ve ayrım gözetmeden yapılan hava saldırılarını sonlandırmalarını istemişti.